Aansluiten Bij Communicatie

Visie van Aansluiten Bij Communicatie:

“Ieder mens is eerst mens en heeft op zijn manier behoefte aan contact en verbondenheid met zijn omgeving”

Een verstandelijke, lichamelijke en/of meervoudige beperking, Niet Aangeboren Hersenletsel of een ontwikkelingsstoornis beïnvloedt het welbevinden en de kwaliteit van leven van een persoon en daarmee zijn vermogen een goede relatie met zichzelf en met zijn omgeving te hebben. Problemen met praten en luisteren leveren belemmeringen op in het dagelijks leven.

Het maken van contact, het uiten van wensen, behoeften en gevoelens of het delen van ervaringen. Mensen die hier problemen mee hebben, voelen zich niet prettig en zullen zich anders gaan gedragen. De omgeving kan hier een positieve rol in spelen door “probleemgedrag” anders te gaan bezien.

Alle gedrag is communicatie en geeft informatie over hoe het met iemand gaat.

 Denkertje3

De ondersteuning (Advisering, Behandeling, Coaching) van Aansluiten Bij Communicatie is gericht op het leren kennen, accepteren en waar mogelijk compenseren of opheffen van deze belemmeringen. Door wederzijdse kwaliteiten af te stemmen ontstaat er een zelfredzaam systeem waarbinnen een ieder kan zijn wie hij is en de kwaliteit van leven toeneemt op alle gebieden die essentieel zijn voor het welbevinden.

Aansluiten Bij Communicatie geeft kinderen en volwassenen de kans om beter te begrijpen, om de wereld te kunnen ordenen en om op een voor hen begrijpelijke manier invloed op hun omgeving uit te oefenen.

aanraken

Taal is de brug die ons mensen verbindt, maar wat nou als taal een obstakel vormt?

Taal is het belangrijkste middel om te communiceren. Die taal bestaat uit woorden die iets betekenen. Vroeger hebben mensen afspraken gemaakt over de betekenis van die woorden. Taal is dus eigenlijk het leren van afspraken die gemaakt zijn. Het leren van die afspraken begint al vanaf de geboorte, maar wat nou als (het leren van) taal voor iemand niet vanzelfsprekend is omdat:

  • Spreken vluchtig is en vaak te snel gaat voor mensen met een communicatieve beperking.
  • Communicatie door middel van taal beïnvloed wordt door vele factoren die misverstanden kunnen veroorzaken.
  • De hersenen, door een beperking, aandoening of stoornis niet in staat zijn taal te verwerken en niet via taal kunnen reageren.

In die gevallen heeft de omgeving de sleutel in handen om aan te sluiten bij de mogelijkheden die ieder mens altijd heeft.

gereedschapskist

 #professionalsvoorgoedezorg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.