Ik zeg dit gewoon over de regeldrift

Het zorgsysteem loopt vast, het onderwijs past niet meer en hulpdiensten lopen op hun tandvlees en dit allemaal door het rendementsdenken dat zijn intrede heeft gedaan. Volgens de secretaris-generaal van VWS op Twitter, meneer Gerritsen, zit dat allemaal tussen de oren van de uitvoerenden. Mijn broek zakte af toen ik dat las. Als antwoord op een opmerking van een ouder dat het toch echt niet tussen haar oren zat, sloeg hij de spijker op zijn kop, hij zei doodleuk dat het niet bij die mevrouw tussen de oren zat maar bij anderen”.

Laten we hier lering uit trekken. Het zijn niet de ouders én het zijn niet de uitvoerenden die regeldruk creëren. Het begint bij mensen die rendementsdenken tot religie hebben verheven én die tijd te veel hebben om na te denken………………………….
Kortom, de overheid en de ministeries. En het is niet zo dat er regels verdwijnen als er nieuwe bedacht worden. Nee, de afgelopen jaren heeft er een stapeling plaatsgevonden waarbij oude regels niet zijn verdwenen en die professionals belemmeren in de uitvoering van hun kerntaken. Doe je het niet, dan word je op enig moment “ter verantwoording geroepen” en afgestraft omdat je die ene regel over het hoofd had gezien. In die jungle proberen professionals elke dag te doen waar ze voor zijn opgeleid. Er is een groep die er tegen blijft strijden, er is een groep die stil blijft zitten in de hoop niet op te vallen en er is een groep die blijft strijden om gehoord te worden.

Om dan te lezen dat “het allemaal tussen de oren zit” is een belediging van het gezond verstand van al die professionals die elke dag weer naar eer en geweten proberen te doen waar zij voor zijn opgeleid.

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.