Psychische aandoeningen zijn lang niet zo eenduidig als buikpijn

Ik ben het eens met de oproep van de NVvP dat er een andere kijk op jeugdhulp moet komen (NOS nieuws). Ik ben het alleen niet eens met hun conclusie dat de psychiater, als medisch specialist, de enige is die daarin het juiste kan doen. Dat klinkt mij iets teveel als de slager die zijn eigen vlees keurt of wij-van-WC-eend.

“Voor lichamelijke problemen is het uitstekend geregeld. Als een kind buikpijn heeft, hoor ik niemand klagen over meer of minder onderzoek”

Ik vind het vreemd dat de kinderarts in het artikel “buikpijn” noemt als bewijs dat het lichamelijk uitstekend geregeld is. In mijn ervaring is buikpijn JUIST vaak een signaal dat een kind zich niet veilig voelt. Als dit symptoom puur medisch bekeken wordt en er al maar meer onderzoek gedaan wordt, dan is dit alleen maar belastend voor een kind en wordt het onderliggende gevoel gemist.

Medisch kijken heeft ook zijn valkuilen en nadelen maar is nog steeds boven alle twijfel verheven. Ik vind dat vreemd en eerlijk gezegd kortzichtig omdat een mens niet uit losse, repareerbare onderdelen bestaat en het is al heel lang bekend dat lichaam en geest niet los van elkaar functioneren.

Mijn ervaring vanuit de praktijk is dat een diagnose niets oplost als er niet naar het hele systeem gekeken wordt. Door puur medisch te kijken wordt de samenhang gemist. Feit is dat kinderen onlosmakelijk verbonden zijn met én afhankelijk zijn van hun leefomgeving en dat is nooit puur medisch te verklaren.

“Ik heb in een casus gewerkt waarin vader en moeder eigenlijk al vanaf de geboorte van het jongste kind zeer heftige conflicten hadden en zij als gevolg van geldproblemen een hoog stressniveau ervoeren. ZON werd betrokken omdat het kind opstandig, druk, chaotisch gedrag vertoonde en op school steeds meer problemen kreeg.

Uit onze observaties bleek dat de wisselwerking tussen ouders een serieus negatief effect had op het gedrag van het kind. Geen van de andere deskundigen nam dat serieus en het gevolg was dat een 6-jarige met een normale intelligentie naar het speciaal onderwijs moest omdat geen enkele volwassene bereid was om onder ogen te zien dat het helemaal niet gek was dat het kind zich zo ontwikkelde, gezien zijn leefomstandigheden.”

Is het ADHD of overlevingsgedrag waardoor een kind doet wat hij/zij doet?

Kennis van overlevingsstrategieën, intergenerationele overdracht, destructieve patronen en gevolgen van stress en trauma worden in de huidige jeugdhulp vaak teruggebracht tot “het kind is kapot en moet gerepareerd worden” volgens diagnose A, B of C en protocol 1, 2 of 3 en vaak ook nog zonder ooit bij het kind thuis en op school te zijn geweest. In het ergste geval zelfs zonder het kind ooit zelf gezien te hebben.

Laten we daar alstublieft mee stoppen en SAMEN werken als professionals in plaats van elkaar te bestrijden, ego’s voorrang te geven en te werken aan optimale omstandigheden waarin ieder kind de beste kansen krijgt.
Dat is maatwerk en dat is waar we met de jeugdhulp naar toe moeten. Uitgaan van het kind en niet van de instituties/organisaties/volwassenen die allemaal hun eigen belangen hebben en daarmee niet altijd het belang van het kind voor ogen hebben.

#professionalsvoorgoedezorg

Interesse? Nieuwsgierig? Meer weten? karen@aansluitenbijcommunicatie.nl

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Kwaliteit, opvoeden en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.