Kwestie van mentaliteit!

Elke keer opnieuw begin ik een blog en elke keer loop ik vast. Halverwege realiseer ik me steeds dat een groot deel van alle onvrede in Nederland voortkomt uit een mentaliteit die langzaam maar zeker gewoon is geworden.
Ik ben er klaar mee! Daarom nu een oproep aan politici.

Het is oké om hypocriet te zijn, het is oké om aan selectief geheugenverlies te lijden, het is oké om te liegen en bedriegen, het is oké om precies te doen waar je zelf zin in hebt én het is oké om iedereen die niet in jouw straatje praat, weg te zetten als malloot.

Ik merk dat het niet mijn normen en waarden zijn en ik kijk er eerlijk gezegd naar met plaatsvervangende schaamte. Noem mij naïef maar ik verwacht dat in een beschaafde samenleving mensen, die elke dag het goede proberen te doen, beschermd worden door een overheid die hun belangen dient. Het tegendeel is helaas waar, telkens weer blijkt dat kwaadwillenden beschermd worden door een overheid die onder de noemer participatiesamenleving eigenlijk een dikke vinger opsteekt naar mensen die niet tot hun “selecte winnaarsclubje” behoren.

Er wordt zo duidelijk met twee maten gemeten dat het lachwekkend wordt.

Het privéleven van politici is van hen, maar dat van mensen in de bijstand is van de overheid. Achtervolgen, bespieden, filmen is allemaal toegestaan.
Het lijkt er op dat tientjesfraude een veel grotere doorn in het oog is van rechtschapen politici dan miljardenfraudes die zeer geregeld boven tafel komen.
Als jeugdzorg faalt spreekt de voltallige politiek er schande van en moeten er maatregelen genomen worden. Als een minister opzichtig faalt, strijken ze met de hand over het hart “want iedereen maakt weleens een foutje”. Tenzij de hele publieke opinie over het incident heen valt, dan sturen ze hem of haar schoorvoetend weg om hem/haar vervolgens een prettig baantje te bezorgen buiten de spotlights.

Wat dan wel?

Ik ben er moe van en stel vast dat ik allang bij mezelf begonnen ben met het veranderen van de wereld, maar dat ik daarmee nog geen ieniemienie deukje in een pakje boter sla.
Die boodschap werkt niet meer, geachte politici. Het moet nu een keer van u komen.

Stop met rookgordijnen, morele verontwaardiging en oneliners om gevolgen van beleid te bagatelliseren. Realiseer u vooral eens hoezeer u zichzelf tegenspreekt, over elkaar heen rolt en hoe duidelijk het eigenbelang vaak doorsijpelt in het beleid dat u maakt.

Start met ruimte geven aan burgers en bescherm hen tegen kwaadwillenden. Schaf alle regels af die de vrijheid van burgers steeds verder inperken en faciliteer mensen die daadwerkelijk keihard werken om iets van hun leven en dat van anderen te maken.
Start met openheid; geef nou eens toe dat het overzicht allang zoek is, dat er wordt gebouwd op drijfzand en we langzaam zinken in een moeras.

Start met nieuwsgierig zijn; geef de controledwang op, heb vertrouwen in mensen en stop met alleen maar zenden! Het is niet geloofwaardig meer.
Start met duidelijk zijn; onsympathieke maatregelen moeten soms genomen worden, maar doe dat niet af met “wij weten wat het beste voor jullie is en jullie snappen het toch niet”. Kom met consistent beleid en leg uit wat de overwegingen waren en stop met stapelen. Daar wordt iedereen stapelgek van!

Ik begon mijn  blog met “wat u niet wilt dat u geschiedt, dat boeit ons hoegenaamd geen biet” en mijn hoop is dat die beeldvorming spoedig gaat kantelen. Nederland is er niet voor de politiek; de politiek is er voor Nederland. Dat is een enorme verantwoordelijkheid. Het wordt tijd dat herbezinning op komt!

Ik wens u allen veel wijsheid en zie graag spoedig veranderingen in de mentaliteit.

 

 

 

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.