Doorgeschoten perfectionisme

Hoe zal ik eens beginnen? Mijn interesse ligt bij zorg en alles wat daarmee te maken heeft. Ik lees daar graag over, heb er een mening over en weet er best wat van. Mij is een rode draad opgevallen en dat treft niet alleen de zorg maar eigenlijk alle publieke taken in Nederland. Ik heb niet zo’n verstand van bedrijven maar ook daar zal het spelen.

“Professionaliseren” was op een dag het toverwoord, alles moest meetbaarder, efficiënter en productiever worden. Die doelen op zich zijn gierend hun doel voorbij geschoten en dreigen nu tot een dramatische chaos te verworden.

Er wordt al jaren aangehikt tegen meer regels, meer protocollen en meer beleid zowel in de zorg, als in het onderwijs maar ook bij bijvoorbeeld politie en gemeenten. Inmiddels is het mij niet meer duidelijk wie nou wie aanjaagt maar wat ik wel weet is dat het steeds moeilijker wordt om nog “gewoon” je werk te doen.
Alles moet verantwoord worden, iedereen mag zijn plasje er overheen doen en uiteindelijk maken al die regels, meetsystemen en kostenbesparingen iedereen murw, overwerkt en viert perfectionisme hoogtij.

Mijn definitie van perfectionisme is dat je uit angst voor falen maar niets meer doet of zeer risicomijdend handelt en dat is iets heel anders dan weloverwogen, zorgvuldig beslissingen nemen met een duidelijk einddoel.

En geloof mij, ook ik heb een harde leerschool doorlopen! Hoe vaak denk jij dat ik dit stukje opnieuw bekeken en verbeterd heb?

Perfectionisme heeft iets weg van een Obsessieve Compulsieve Stoornis omdat je krampachtig en dwangmatig fouten probeert te voorkomen.

Wat ik nu zie gebeuren is dat er steeds meer mensen afhaken en de echte dwangmatici er nog in geloven.

“Stel jezelf eens de vraag: blijf ik liever eindeloos erwten ordenen tot het perfect is of eet ik ze op?”

Binnen die systemen blijf ik als een soort Don Quichotte mijn eigen waarnemingen toetsen, mijn eigen afwegingen maken en mijn eigen kwaliteit hoog houden, maar ik zal jullie eerlijk zeggen dat ik daar moe van ben.

Wie wil er luisteren? Hoe hard moet het geluid nog worden voor het de ivoren toren in Den Haag bereikt en politici zich eens achter de oren gaan krabben over de effectiviteit van al dit geregel, gecontroleer en gedram over kostenbeheersing. Volgens mij kosten de huidige visie en het huidige beleid namelijk vele malen meer dan pas op de plaats maken, je nuchtere verstand gebruiken en MET elkaar samenwerken.

Ik geef vast een aanzet voor gespreksonderwerpen:

  • De mens is niet maakbaar. De wereld is niet maakbaar. 
  • Ieder mens is gewoon mens met kwaliteiten. En iedere kwaliteit heeft een valkuil ingebouwd. 
  • Verder bouwen aan een wankele constructie maakt hem niet sterker.
  • Onderzoek alles en behoudt het goede!
  • Mensen gehoord, gezien en erkend worden om wie zij zijn, gedijen beter.

Ik hoor graag van jullie welke ideeën jullie hebben om de menselijkheid terug te brengen in het werken met mensen, om politici wakker te schudden zodat ze gaan luisteren en om elkaar te steunen in plaats van bestrijden op de werkvloer.

Mensen zijn sociale wezens en hebben elkaar gewoon keihard nodig om tot grootse dingen in staat te zijn. En hoe dat er uit ziet, wat daar voor nodig is en wat het gaat kosten; dat is een taak voor knappe koppen die in staat zijn om het algemeen belang te scheiden van hun eigenbelang.

 

 

 

 

 

 

 

karen@aansluitenbijcommunicatie.nl 

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in balans, Gehoord en gezien worden, Uitgavenbeheersing en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.