Communiceren met een “gekwetst kind” is een hele opgave.

Nee, het gaat hier niet over kinderen tot 18 jaar, maar over volwassen mensen die zich vaak niet bewust zijn van hun gedrag en van het effect dat dat heeft op anderen. Dit zijn mensen die op één of andere manier zijn beschadigd door het leven of door mensen in hun leven. Uiterlijk zelfredzame, weldenkende volwassenen en van binnen een gekwetst kind.

Het is hen niet aan te rekenen; soms heb je pech als kind. Dan groei je op en gaandeweg ontwikkel je overlevingsstrategieën om om te gaan met situaties die voor een gemiddelde buitenstaander moeilijk te begrijpen zijn. Armoede, ziekte en/of dood van één of beide ouders, verwaarlozing tot aan seksueel misbruik; trauma’s die hun effect hebben op de ontwikkeling en de kijk op zichzelf en de wereld.

Het goede nieuws is dat ELK mens altijd nog een gezond deel bezit!
Ander goed nieuws is dat iedereen er op elk moment in zijn volwassen leven voor kan kiezen om het gekwetste kind in zichzelf te leren kennen en te leren begrijpen.

Minder goed nieuws is dat niet iedereen die keuze maakt; soms zijn de trauma’s zeer hevig, de beschadigingen groot en blijft angst de onbewuste leidraad waardoor mensen elkaar en anderen blijven beschadigen. #pleidooivoormaatwerk

We kennen ze allemaal wel: mensen die aanval de beste verdediging vinden, mensen die onrealistische eisen stellen aan anderen, mensen die zich voortdurend benadeeld voelen of mensen die zich staande houden door de hele wereld de schuld te geven. Waarschijnlijk gebruiken we zelfs zo af en toe het woord kinderachtig om hun gedrag te beschrijven.

Deze mensen kunnen in kleurrijke bewoordingen en met passie hun gedrag rechtvaardigen, verklaringen geven voor hun meningen en redenen geven waarom het logisch is dat zij voelen wat ze voelen. Dit zijn mensen die vol verve beweren dat alles onder controle is en dat alles goed gaat. Dat ze geen hulp nodig hebben ook al zijn ze via Veilig Thuis in aanraking gekomen met hulpverleners. Dat iedereen het verkeerd ziet, behalve zij zelf natuurlijk. Een manco in de gezinshulpverlening is dan dat er vooral OVER situaties gepraat wordt en dat het helemaal niets zegt over hoe het daadwerkelijk gaat.

Op zulke momenten vraag ik mezelf geregeld af of het huidige systeem waarin miljoenen worden gespendeerd aan woorden, uitgesproken en op papier; gevat in methodieken, protocollen en dwingende adviezen, ouders en kinderen werkelijk dichter bij elkaar brengt en of hulpverlening bedoeld is om daadwerkelijk iets toe te voegen of alleen bedoeld is om de overheid te plezieren.

Laten we daarom STOPPEN met het veroordelen van deze ouders. Organiseer de jeugdhulp zo dat er geen veroordeling is voor “fout gedrag”, maar biedt ouders en kinderen een oprechte kans om dichter bij elkaar te komen, te leren van zichzelf en van elkaar en samen weer perspectief te gaan zien in eerste instantie met en later zonder hulp van anderen.

Creëer een sfeer van ruimte, openheid, nieuwsgierigheid en duidelijkheid in de hulpverlening. Zonder veroordeling en vooroordelen, door recht te doen aan de kwaliteiten die elk mens heeft en door als hulpverleners voor ogen te houden dat:

Geen enkele ouder het slechtste voor zijn kind wil.
Geen enkele ouder ’s ochtends opstaat met het idee om zijn kind eens lekker te mishandelen.
Geen enkel kind groot wordt door het klein te houden.

Wat zegt jouw gekwetste kind tegen jou?

karen@aansluitenbijcommunicatie.nl 

 

 

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.