Max maakt zich niet dik

Ik werd gevraagd door Sozio om te reageren op de volgende casus en vandaag kreeg ik het blad weer in de bus. Ik wil het graag met jullie delen omdat ik hoop dat het inspiratie biedt.
             (excuus voor de wazige tekst, mijn fotografiekwaliteiten zijn niet heel goed :))

Mijn gedachten hierover

Als ik deze casus lees, zie ik drie mogelijke scenario’s. Het eerste scenario is niets doen en accepteren dat dat mogelijk ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid van Max. Hiermee respecteer je als omgeving de eigen regie van Max en er ontstaat rust op korte termijn.
Het tweede scenario is actief aan de slag gaan met het netwerk. Begeleiders, medici en familie zorgen voor eenduidigheid door één lijn te trekken en daarbij Max te ondersteunen daar waar nodig. Hierbij is het belangrijk dat hij niet overvraagd wordt door hem steeds te confronteren met eventuele gevolgen van zijn handelen nu voor de toekomst. Max is gebaat bij een praktische insteek: duidelijke afspraken maken waarbij hijzelf betrokken is, kijken wat hem motiveert en dat inzetten als beloning voor het nakomen van afspraken en het voor hem de moeite waard maken om goede keuzes te maken. Als de omgeving pragmatisch om gaat met de keuzes die hij maakt, niet oordeelt, positief stimuleert en één lijn trekt, is het voor Max makkelijker om verandering aan te gaan en vol te houden.
Het derde scenario is aan de slag gaan met de mogelijkheden van Max om meer verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen gezondheid. Voor de begeleiders is daarbij zijn associatief vermogen een goede ingang. Geef Max informatie op een voor hem begrijpelijk niveau. Ga met hem om tafel zitten met foto’s van goede keuzes, minder goede keuzes en “foute” keuzes en orden deze door bijvoorbeeld een stoplicht te gebruiken. Verduidelijk zijn dagprogramma door aan te wijzen welke activiteiten een must zijn. Zijn begeleiders leren Max werken met dit vaste schema. Stap 1 is dat ze overnemen en voorbeeld geven, stap 2 is samen doen waarbij Max wordt uitgenodigd om steeds meer zelf te doen. Stap 3 is is dat Max zelfstandig aan de slag kan met het gekozen systeem. Hierbij houden begeleiders rekening met de mogelijkheid dat Max altijd ondersteuning nodig zal hebben. Er wordt consequent gewerkt volgens dit systeem en familie kan er bij betrokken worden, zodat zij Max ook kunnen ondersteunen als hij bij hen is. Werken met foto’s is hierbij een belangrijke aanvulling, omdat Max dan steeds dezelfde informatie ziet en degenen die met hem werken een beeld hebben van hoe er gewerkt wordt.

Mijn voorkeur gaat uit naar scenario 3. Ik adviseer het inschakelen van een logopedist, die gespecialiseerd is in “totale communicatie”. Deze ondersteunt, adviseert en coacht zowel Max als zijn omgeving naar passende ondersteunende communicatiemiddelen.”

Jullie gedachten hierover?
Ik ben heel benieuwd wat jullie vinden van mijn advies. Is het bruikbaar? Klinkt het haalbaar? en meer van dat soort vragen. Ik hoor graag van jullie, dat kan via mail:
karen@aansluitenbijcommunicatie.nl

Heb je zelf vragen die lijken op de vragen in de casus? Aansluiten Bij Communicatie denkt graag mee en biedt praktische adviezen en coaching wanneer praten niet leidt tot het gewenste resultaat. Je kunt hierover meer lezen op mijn website: www.aansluitenbijcommunicatie.nl

Neem gerust contact op, want het eerste gesprek is vrijblijvend en is bedoeld om te kijken of en wat Aansluiten Bij Communicatie kan betekenen in jullie situatie.

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Aansluiten Bij Communicatie, diversiteit, Ondersteunde Communicatie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.