Het vraagt nog al wat van ouders maar het is het waard!

briefvillapinedoVandaag valt mijn oog op een brief van Villa Pinedo, waarin kinderen vragen om aandacht voor wat er met hen gebeurt als zij het bericht krijgen dat hun ouders gaan scheiden (klik op de afbeelding voor de hele brief)

De wensen van de kinderen klinken zo eenvoudig en toch……………..blijkt het in de praktijk vaak ontzettend moeilijk voor ouders om rekening te houden met de behoeften van kinderen voor, tijdens en na een scheiding.

Waarom is dat zo moeilijk?

Als je gaat kijken van uit de communicatie (het uitwisselen van verbale en non-verbale informatie tussen twee of meerdere mensen) en interactie (de wisselwerking die ontstaat wanneer mensen met elkaar in contact zijn en waarbij mensen elkaar proberen te beïnvloeden), dan zie je veranderingen in de mogelijkheden van ouders om elkaar te bereiken en tot samenwerking te komen in een veranderende situatie.

Angst2151124-angst-300x424De mate waarin ouders zich bedreigd voelen door de veranderingen die een echtscheiding met zich meebrengt, bepaalt mede hoe goed zij in staat zijn open te blijven communiceren en ieders belang voor ogen te houden. Vaak zie je dat ouders vanuit die dreiging heel erg met zichzelf bezig zijn. Hun communicatie wordt gestuurd door emoties, gedrag en gedachten en hun beleving wordt dominant. Dit uit zich in voorbeelden als:

* Ouders die proberen kinderen in “hun kamp” te krijgen door hen voortdurend te betrekken bij wat de andere ouder doet.
* Ouders die elk gedrag van hun kinderen interpreteren als signaal dat de andere ouder het helemaal “fout” aanpakt in de opvoeding.
* Ouders die eigenmachtig beslissingen gaan nemen en daarmee de andere ouder voor voldongen feiten stelt.
* Ouders die elke mogelijkheid aangrijpen om “gelijk te krijgen” en daarbij voor veel onrust en verdriet zorgen.

Deze ouders verliezen uit het oog dat zij door hun kinderen aan elkaar verbonden blijven en dat zij degenen zijn die het verschil kunnen maken.

Hoe dan wel?

mildheidZoals de titel van dit blog al vermeldt, vraagt het nogal wat van ouders. De eerste stap is de realisatie dat kinderen er niet om gevraagd hebben en er weinig invloed op hebben.
Vervolgens is er de bereidheid van ouders om naar zichzelf te kijken; weten waar de eigen emoties, gedachten en gedragingen de overhand nemen in de communicatie en bereid zijn daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Dan is er de bewustwording dat ouders altijd ouders blijven, waardoor zij bereid zijn hun communicatie en interactie aan te passen om een nieuw evenwicht te bereiken en tot slot de erkenning dat zij zelf de sleutel in handen hebben om situaties te laten escaleren of niet.

Dit kan een enorme opgave lijken en het kan dan nuttig zijn om hulp te zoeken.

Vanuit het Zorg Ondernemend Netwerk biedt Aansluiten Bij Communicatie coaching en ondersteuning om te komen tot een manier van communiceren die recht doet aan alle betrokkenen. Door het bieden van inzicht, het erkennen van mensen voor wie zij zijn en het versterken van kwaliteiten die elk mens heeft, gaat Aansluiten Bij Communicatie aan de slag om schadelijke communicatiepatronen te vervangen door effectieve, respectvolle en open communicatie.

Denkertje5
Het resultaat is meer ontspanning, meer veiligheid en meer onderling vertrouwen en daar varen kinderen wel bij.

Heb je vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden? Mail dan naar karen@aansluitenbijcommunicatie.nl of karen@zorgondernemendnetwerk.nl.

 

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Aansluiten Bij Communicatie, balans, emoties, Gedrag, Gevoel en verstand en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het vraagt nog al wat van ouders maar het is het waard!

  1. Een heldere visie, die aansluiting verdient. Co-ouderschap betekent samenwerking, coöperatief zijn in het belang van het kind. Inspiegeling zijn met je zelf, de andere ouder en vooral naar het ouderschap door openheid in communicatie en interactie.

    Like

  2. bijkaren zegt:

    Dit is op Aansluiten Bij Communicatie herblogden reageerde:

    Dit blog uit 2017 is volgens mij nog altijd actueel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.