Logopedie; dat is toch iets met voeten?

ontmoetenAls ik aan mensen vertel wat ik doe, krijg ik vaak de volgende reacties: “Ooh, dat is toch iets met voeten?”, “Oja, dat is een praatjuf.” of “Ik heb vroeger logopedie gehad en dat vond ik echt verschrikkelijk.”

Dus nee, het is niet met voeten en nee, het is niet alleen praten en ja, Aansluiten Bij Communicatie maakt er werk van om het voor alle partijen plezierig te maken 🙂

Logopedisten zijn specialisten op het gebied van adem, stem, spraak, taal, gehoor en slikken.

Aansluiten Bij Communicatie geeft advies en voorlichting, biedt coaching en begeleiding, diagnosticeert en behandelt om het welbevinden van mensen te verbeteren.

“Logopedie staat midden in de samenleving en voorziet voor een belangrijk deel in participatie van het individu. Logopedie draait om communicatie en het herstellen of aanleren van vermogens van mensen om contact te leggen, gedachten onder woorden te brengen ideeën te uiten. Logopedie is in de kern zorg die mensen een menswaardig bestaan teruggeeft.”
(Uit beroepsprofiel logopedist, mei 2013)

Het gaat om afstemmen, aansluiten en verbinden. Ik werk aan de vorm, de inhoud en het gebruik van communicatie, waarbij de nadruk soms op één of meerdere aspecten ligt.

Denkertje13

VORM:
Praten en luisteren zijn de meest gebruikte en meest geaccepteerde vorm van communicatie tussen mensen. Andere vormen van communicatie zijn onder meer lezen, schrijven, gebarentaal, lichaamstaal, mimiek en houding.
De vorm is de manier waarop je informatie deelt.

INHOUD:
Jouw vermogen om verbanden te leggen (conceptvorming) en dingen te onthouden maken dat je kunt communiceren over allerlei onderwerpen en informatie over allerlei onderwerpen begrijpt.
De inhoud is datgene waarover je communiceert.

GEBRUIK:
Er zijn geschreven en ongeschreven regels waarmee mensen onderling communiceren, de context bepaalt mede de betekenis van communicatie. Humor is ook onderdeel van het gebruik van communicatie, evenals creativiteit met taal.
Gebruik gaat over hoe je communicatie inzet in het dagelijks leven.

hebben we het over hetzelfdeJouw manier van communiceren zegt iets over wie jij bent, wat je voelt en denkt en hoe je je gedraagt. En dat maakt ieder mens uniek en daar kunnen problemen ontstaan.

In elke situatie waarin afstemmen en aansluiten moeizaam gaan of niet tot stand komen, kan ik als logopedist in kaart brengen waar de mogelijkheden en knelpunten zitten en een passend behandelplan opstellen. De doelen kunnen variëren van het zoeken naar een alternatief communicatiemiddel tot het brengen van ontspanning in lichaam en geest, om het communiceren soepeler te laten verlopen.

luisteren2

Voor wie?
Kinderen en volwassenen met een verstandelijke, lichamelijke en/of meervoudige beperking/ Kinderen en volwassenen met ontwikkelingsproblematiek als ADHD en ASS (Autisme Spectrum Stoornissen)/Kinderen en volwassenen met Niet Aangeboren Hersenletsel/Kinderen en volwassenen met psychiatrische en/of psychologische problematiek en hun directe omgeving.

Zowel thuis als op school of werk.

Wil je daar meer over lezen, kijk dan op: http://www.aansluitenbijcommunicatie.nl/begeleidingbehandeling/

Neem gerust eens contact op als je vragen hebt of meer informatie wilt over wat Aansluiten Bij Communicatie voor jou kan betekenen.
karen@aansluitenbijcommunicatie.nl 

 

 

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Aansluiten Bij Communicatie, Communicatie, Kwaliteit, Relaties en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.