Workshop “alles is communicatie”

Op donderdag 24 november mocht ik twee workshops verzorgen voor de samenwerkingspartners van de Aanpak Seksueel Geweld van de gemeente Rotterdam.

wereldDe nadruk van de themadag lag dit jaar op mensen met een verstandelijke beperking en mijn workshop ging over communicatie. Waar kun je als professional tegenaan lopen, welke misverstanden kunnen er ontstaan en welke houding neem je aan als je in gesprek komt met mensen met een verstandelijke beperking.

Aan de hand van praktische voorbeelden en twee casussen liet ik zien hoe interacties kunnen verlopen. Zo zijn concrete onderwerpen makkelijker te begrijpen dan hele abstracte, zo kom je er achter dat verbanden leggen, betekenis verlenen en het begrijpen van taal zonder ondersteunende middelen vaak lastig is en dat overon your mindschatting leidt tot misverstanden. Het was mooi om te zien dat de deelnemers in de tweede casus een duidelijk verschil in benadering zagen in het eerste en het tweede deel. Aandacht voor non-verbale aspecten van communicatie kunnen het verschil maken tussen veiligheid en onveiligheid, tussen vertrouwen en wantrouwen en tussen spanning en ontspanning. De methode ROND biedt handvatten waarmee je als professional de interactie positief kunt beïnvloeden.

Hét grote nadeel van workshops is dat er alleen tijd is voor een snelle kennismaking met het onderwerp, terwijl er zoveel te zeggen, te doen en te ervaren is. Daarom hoop ik altijd dat de inhoud van een workshop smaakt naar meer en dat er vragen uit voortkomen naar een training, een consultatie of een communicatietraject.

Denkertje5

Loop je tegen problemen aan? Wil je meer weten over wat jij kunt doen? Neem dan een kijkje op http://www.aansluitenbijcommunicatie.nl Of stel je vragen in een mail: karen@aansluitenbijcommunicatie.nl

Ik kom graag langs om een lezing, klinische les, workshop of presentatie geven om jullie kennis te laten maken met de mogelijkheden die er altijd zijn.

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Aansluiten Bij Communicatie, Communicatie, diversiteit, professionele communicatievaardigheden, ROND en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.