Doe eens gek, kijk eens ROND!

wereldJe komt Gerrit* tegen en hij begint zeer moeilijk verstaanbaar tegen je te praten en je snapt er niks van; wat doe je dan?
a) je denkt te weten wat hij bedoelt, neemt het gesprek over en let niet meer op signalen dat je het misschien verkeerd begrijpt.
b) je gaat een straatje om; glimlacht vriendelijk en maakt dat je wegkomt.
c) je geeft aan dat je hem niet verstaat, maar wel graag wilt weten wat hij wil vertellen.

Als je c) kiest, heb je een begin gemaakt met ROND, de intentie om Gerrit* serieus te nemen en samen in gesprek te gaan, is er. Je bent bereid in gelijkwaardigheid het gesprek te voeren, ook al weet je nu nog niet wat hij bedoelt en is het nog een hele klus om er samen uit te komen.

Je geeft hem RUIMTE om te vertellen wat hij wil en neemt daarvoor de tijd.
Je bent OPEN over het feit dat je hem niet goed verstaat.
Je bent NIEUWSGIERIG naar wie hij is en wat hij wil vertellen.
Je helpt hem zichzelf DUIDELIJK te maken door andere communicatievormen in te zetten; zoals aanwijzen, gebaren maken, tekenen, ja/nee vragen stellen en goed te kijken naar zijn non-verbale signalen.

Denkertje3

Gerrit* geeft blijk van een scherp observatievermogen en een oog voor details, hij heeft een enorm gevoel voor humor én verwijst naar eerdere gebeurtenissen waar iets misging.

Op een gegeven moment begon hij over geld. Na wat heen en weer gepraat, bleek dat ik zijn zakgeld in mijn broekzak had gestopt en ik dat allang weer vergeten was. Hij wist mij met alle mogelijkheden die hem tot zijn beschikking stonden duidelijk te maken dat IK het geld had en ik sprak hem tegen…………………..tot ik in mijn broekzak voelde. Hilariteit alom! De rest van de week refereerde Gerrit* geregeld aan dit feit en hebben we er samen smakelijk om gelachen. 

Tegen anderen was Gerrit* wat stil en gereserveerd, hij ging voornamelijk stilletjes zijn gang tenzij hij echt iets wilde. Met mij zocht hij naarmate de tijd verstreek meer contact en ging hij meer vertellen over wat hij waarnam en meemaakte.

Gerrit* kan de vraag bij wie hij zich het meest prettig voelt zeer waarschijnlijk niet beantwoorden en dat maakt dat hij erg afhankelijk is en blijft van mensen zoals ik, die wel moeite doen en hem serieus nemen. Zo op het oog is hij een tevreden mens, toch gun ik Gerrit* meer mensen die, net als ik ROND kijken en hem de tijd geven om werkelijk te delen wat hem bezighoudt, hoe hij de wereld ziet en hem de gelegenheid geven mee te doen met gesprekken.

ROND is een bewuste basishouding die communicatie gelijkwaardiger maakt en daarmee mensen ondersteunt om beter tot hun recht te komen.

Iedereen heeft het vermogen ROND te kijken, de eerste stap is nieuwsgierig worden naar wat het jou kan opleveren, zowel in je werk als privé!
karen@aansluitenbijcommunicatie.nlmoeten

Gerrit*  is een gefingeerde naam,
die staat voor iedereen die door welke oorzaak dan ook, moeite heeft met verstaanbaar praten.

 

 

 

 

 

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Communicatie, gelijkwaardigheid, ROND en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.