“Geef hem een weekje aan mij, dan is het wel gedaan met die rare fratsen!”

In de Telegraaf lees ik een stukje van Mascha, die moeder is van een zoon met autisme. Haar verhaal staat voor mij voor duizenden andere verhalen van veroordeling, onwetendheid en botte meningen die er voor zorgen dat mensen die “anders” zijn er niet bij horen. Er is weinig ruimte, openheid, nieuwsgierigheid en duidelijkheid, zeker als het gaat om mensen die overduidelijk “afwijken” van de norm.

maschaMascha: De opmerkingen die zij maken als hij ergens voor het eerst is en vanwege angst een kreunend geluid maakt. De afkeurende blikken wanneer hij iets doet wat niet mag. En als je dan met wat moed vertelt wat hij heeft, hoor je ze vervolgens zeggen: ‘Oh, maar daar heb je toch medicijnen voor?’ Of: ‘Al die nieuwetijdsdingen ook!’.”

Zij slaat met haar verhaal de spijker op zijn kop; vanuit onwetendheid of desinteresse hebben mensen hun oordeel klaar, weten ze al precies hoe de ander in elkaar zit en vormen zij een beeld op basis van gedrag dat zij zien en reageren daarop met afwijzing.
Een uitspraak die in dat kader in mijn geheugen gegrift staat, is zowel pijnlijk als onwetend: “geef hem een weekje aan mij en dan is het wel gedaan met die rare fratsen.”

In mijn werk als logopedist in de zorg voor mensen met een beperking, maak ik me al jaren hard voor zeggenschap én medezeggenschap voor mensen die op het eerste oog niets te vertellen hebben, omdat zij niet kunnen praten. Wat mij daarin elke keer weer treft, is de onzekerheid, handelingsverlegenheid en onwetendheid van de omgeving.boot

Niet (meer) kunnen praten heeft vele oorzaken. Een verstandelijke beperking, een lichamelijke beperking, Niet Aangeboren Hersenletsel of zoals de zoon van Mascha een vorm van autisme. De overeenkomst is dat zij door hun beperking niet in staat zijn taal te gebruiken en te begrijpen zoals “gewone” mensen dat doen maar dat wil zeker niet zeggen dat zij niets te vertellen hebben!

Vanuit die ervaringen is ROND ontstaan; een methode die mensen met en zonder beperkingen dichter bij elkaar brengt. De methode omvat vier kernbegrippen die gezamenlijk leiden tot meer wederzijds begrip, meer afstemming en meer plezier in relaties.

RUIMTE: voor jezelf en anderen, om je te uiten en anderen (beter) te begrijpen.
Iedereen kent wel mensen die voortdurend aan het woord willen zijn, die hun antwoorden al bedenken terwijl de ander antwoord geeft en die hun eigen verhaal belangrijker vinden dan oprecht contact met de ander.

OPENHEID: de intentie om de ander zonder oordelen en verwachtingen te ontmoeten.
Iedereen kent wel mensen die vaak “je moet” en “ja maar” gebruiken, die niet navragen maar hun eigen conclusies trekken en die vooral vragen stellen waarop zij het antwoord al denken te weten.

NIEUWSGIERIGHEID: onderzoeken wat de ander en jou beweegt en motiveert.
Iedereen kent wel mensen die jouw verhaal alleen gebruiken om hun eigen verhaal kwijt te kunnen, die gedrag labelen zoals zij het kennen en die precies weten hoe het hoort en daardoor dus niet meer nieuwsgierig zijn naar anderen.

DUIDELIJKHEID: het uitwisselen van informatie die zo eenduidig mogelijk is.
Iedereen kent wel mensen die zeggen dat ze iets niet erg vinden, maar die non-verbaal iets heel anders uitstralen. Mensen die een verborgen agenda hebben en die met woorden goochelen om anderen te misleiden.

Communiceren doe je nooit alleen! Vandaar dat de methode ROND inzicht biedt, bewustwording op gang brengt en praktische handvatten aanreikt in allerlei relaties, interacties en gesprekken.

Wist je dat:
* wat jij voelt, niet hetzelfde is als wat de ander voelt.
Pijn, angst, honger, blijheid; iedereen heeft zijn eigen beleving.
* wat jij ziet, niet hetzelfde is als wat een ander ziet.
Aandacht, interesse, fysieke eigenschappen; er zitten verschillen, ook al kijk je naar hetzelfde.
* wat jij hoort, niet hetzelfde is als wat de ander hoort.
Interpretatie, beleving, omgevingsgeluiden; geluiden worden door iedereen anders ervaren.
* wat jij proeft, niet hetzelfde is als wat een ander proeft.
Ervaringen, karaktereigenschappen, normen en waarden; dat is waarom de één gruwelt van een gerecht en iemand anders er van smult.
* wat jij ruikt, niet hetzelfde is als wat de ander ruikt.
Herinneringen, gevoeligheid, verwachtingen; dat is waarom de één in een varkensstal nog eens diep snuift omdat het aan logeerpartijen bij oma doet denken, terwijl de ander zo snel mogelijk weg loopt.

Open deur? Zeker!
We WETEN het allemaal wel en toch houden we er maar weinig rekening mee in het dagelijks leven. ROND maakt mensen bewust van verschillen en brengt meer balans in relaties tussen mensen. Uitgaande van de visie dat ieder mens eerst mens is en behoefte heeft gehoord, gezien en erkend te worden voor wie hij is.

Denkertje14

Interesse in hoe je ROND leert toepassen? Neem contact op met karen@aansluitenbijcommunicatie.nl  en vraag naar de mogelijkheden.

 

 

 

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Aansluiten Bij Communicatie, Autisme, Communicatie, diversiteit, Gedrag, gelijkwaardigheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.