“Ik moet niks”

moeten3Tel voor de grap eens het aantal keren dat je het woord “moeten” denkt of uitspreekt op een dag. Het zal je verbazen hoe ingeburgerd het woord is in jouw denken en taalgebruik. “Moeten” impliceert dwang, het wordt opgelegd en je hebt het maar te doen.
Wat gebeurt er in je denken als je steeds het woord “moeten” gebruikt? Het wordt een missie en zeker als het iets is wat je niet echt leuk vindt, een opdracht waar je tegen op gaat zien.

Je krijgt het ook vaak te horen van anderen. Als je bijvoorbeeld vertelt dat je ergens last van hebt, dan rollen de adviezen over je heen. “Nou moet je eens goed naar me luisteren”, “Je moet je gewoon niet zo druk maken”, “Je moet ophouden” of “Je moet er iets aan doen”. De onderliggende boodschap is dan eigenlijk dat wat jij doet niet goed is en dat de oplossing heel simpel is als je maar gewoon doet wat de ander zegt.

Denkertje20

Hoe kan het anders?
1) Denk er eens over na, dan krijg je inzicht in meegekregen patronen en automatismen. “Je moet elke dag schoon ondergoed aan, want stel je voor dat je een ongeluk krijgt.” Wie kent hem niet 🙂 Zo zit jouw denken en doen vol met dingen die moeten.

2) Vraag je elke keer dat je “ik moet dit en dat nog doen” denkt eens af of het ECHT noodzakelijk is, wat er fout gaat als je het niet doet en wat het ergste is dat kan gebeuren. Je zult zien dat het nogal meevalt. Er zijn maar weinig dingen die werkelijk moeten in het leven en dan nog.

3) Vervang het woord “moeten” door het woord “kiezen” en kijk wat er gebeurt. Waarschijnlijk voelt het anders, de drang is er af en je geeft jezelf opties. Bewust kiezen om iets te gaan doen en daarmee constateren dat je iets ook NIET kan kiezen, maakt dat je een vrijheid ervaart en meer greep op je leven.

Taalgebruik beïnvloedt denken en denken beïnvloedt taalgebruik. Het mooie is dat je een keuze hebt. Bewust aan de slag met je denken en taalgebruik kan het verschil maken tussen je de hele dag opgejaagd voelen en weten dat jij zelf controle hebt over hoe je je leven invult.moeten

Meer weten? Aansluiten Bij Communicatie biedt coaching en training op het gebied van allerlei aspecten van communicatie. Voor meer informatie, neem eens een kijkje op mijn website of stel je vraag via mail: karen@aansluitenbijcommunicatie.nl

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Aansluiten Bij Communicatie, Communicatie, Gedrag, gelijkwaardigheid, luisteren en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op “Ik moet niks”

  1. Ik moet hier wel even over nadenken hoor! 😂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.