ComOOK

logo miloZoals ik eerder al een keer verteld heb, ben ik sinds kort behandelaar Ondersteunde Communicatie bij stichting Milo en werk ik mee aan het uitvoeren van hun programma’s. Vandaag wil ik graag jullie aandacht vestigen op één van die programma’s: het vroeg interventieprogramma ComOOK. Het is bedoeld voor ouders die in het contact met hun kind aanlopen tegen vragen, zorgen en problemen:

“Jonge kinderen leren communiceren en taal door het contact met hun ouders. Maar als een kind een beperking heeft of anderszins in zijn/haar ontwikkeling wordt bedreigd, kan de groei van dit contact tussen ouder en kind in de knel komen. Want hoe houd je oog voor de mogelijkheden en kansen ondanks de beperkingen van je kind? Hoe maak je het beste contact en hoe stimuleer je communicatie?”

Via het ComOOK programma (klik op de link) leren ouders van in hun ontwikkeling bedreigde jonge kinderen, in 12 tot 16 weken praktische vaardigheden op deze gebieden. Thuis worden in alledaagse situaties video-opnames gemaakt. Deze opnames worden gebruikt om moeilijke situaties of gedrag beter te leren begrijpen. Ouders krijgen hierbij adviezen over hoe ze hun eigen gedrag of de omgeving kunnen aanpassen aan de behoeften van hun kind. Om deze adviezen goed uit te kunnen voeren krijgen ouders praktijkondersteuning. De video-hometraining en praktijksteun wisselen elkaar wekelijks af. Gedurende het traject vinden 3 ouderbijeenkomsten plaats met 3 tot 5 ouderparen. Tijdens deze bijeenkomsten is er ruimte voor het bespreken van ervaringen. Er worden praktische workshops gegeven over hoe u aangepast kan voorlezen aan uw kind of hoe u zelf eenvoudige communicatiehulpmiddelen kan maken. 

Heb je interesse en zou je je willen aanmelden?
Lees meer over de wijze van aanmelden (klik op de link)
     

Wat biedt het ComOOK programma mij als ouder?
In drie gezamenlijk bijeenkomsten op zaterdag en twaalf huisbezoeken krijg je informatie, praktische tips en handvatten van een multidisciplinair team van Milo. 

Wat komt er tijdens het traject aan de orde?
> activiteiten die contact maken met je kind makkelijker maken.
> activiteiten om communicatie tussen jou en je kind te stimuleren.
> spelen met broertjes/zusjes
> samen onderzoeken en testen van hulpmiddelen en strategieën.
> uitleg over communicatie, gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek.
> ruimte voor het uitwisselen van ervaringen.
> het betrekken van de omgeving bij de mogelijkheden van je kind.

De reden dat ik enthousiast ben over dit programma, is ook de reden dat ik me heb aangesloten bij Milo. Het programma gaat uit van de mogelijkheden van zowel het kind als de ouders, het levert praktische informatie om aan te sluiten bij de mogelijkheden die er altijd zijn en het heeft een positieve invloed op ieders behoefte gezien, gehoord en erkend te worden voor wie hij is. 

Denkertje5

 

 

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Communicatie, Gedrag, Kwaliteit, Onbegrip en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.