Door de mand vallen

Ik lees in het AD een artikel over Jurg de Beijer en daarin springt het volgende stukje er voor mij uit:

Hij wilde duidelijk maken wat voor kracht er kan zitten achter een beperking.

,,Je kunt niet bepalen wat je overkomt, maar wel hoe je met de ervaring omgaat.”

Wat je overkomt, verandert je. Zo heb ik ooit een whiplash opgelopen die nooit helemaal is weg gegaan. Wat ik er nu nog van merk is altijd sluimerende hoofd- en nekpijn, tintelende armen op een slechte dag en een gebrek aan energie. Eerst was ik bij lange na niet als Jurg; ik was bang dat het nooit meer weg zou gaan,  leefde voortdurend in angst om “door de mand te vallen” en ging voortdurend over mijn eigen grenzen om maar niet te laten merken dat er iets aan de hand was. Nu na zoveel jaren heb ik geaccepteerd dat ik minder energie heb, dat ik drie dagen moet bijkomen als ik over mijn grenzen heen ben gegaan en doe ik alles wat ik aanpak met overgave en enthousiasme.

Denkertje14

Mensen die mij zien, geloven vaak niet dat ik een beperking heb want wat ze zien is wat ik laat zien. Maar weinig mensen hebben mij gezien als ik van oververmoeidheid letterlijk niet meer op mijn benen kan staan, als ik in bed blijf omdat recht op zitten leidt tot duizeligheid en misselijkheid of als ik van ellende scheel kijk.

snappen

Wat ik het ergste vind, is het totale onbegrip bij de medische stand. In de loop der jaren heb ik te maken gehad met vooroordelen, aannames en interpretaties die mijn leven niet makkelijker maakten. Opmerkingen als “het zit allemaal tussen je oren” (wat technisch gezien klopt omdat mijn nek tussen mijn oren zit 🙂 ), “ach ja, mijn nek kraakt ook weleens” en “je reflexen zijn goed, dus is er niks aan de hand” hebben mij gesterkt in mijn (voor)oordeel dat je van medici niet te veel moet verwachten.

Nu hoor ik je zeggen: “ja maar er zijn toch ook veel goede artsen” en daar geef ik je volmondig gelijk in. Ik ben ze alleen niet tegen gekomen in mijn zoektocht naar erkenning, antwoorden en oplossingen. En nu zoek ik er niet meer naar.

Ik veuitzonderingrtel mijn verhaal om begrip te vragen voor zichtbare en onzichtbare beperkingen. Ieder mens is uniek en heeft behoefte gezien, gehoord en erkend te worden om wie hij is. Contact van mens tot mens gedijt bij ruimte voor de ervaringen van gesprekspartners, openheid in het luisteren naar elkaar, nieuwsgierig zijn naar wat de ander motiveert en beweegt en duidelijk zijn door af te stemmen, vragen te stellen of in kwetsbaarheid te zeggen dat “je het even niet meer weet”.

Ieder mens heeft zijn eigen verhaal. Ieder mens heeft beperkingen. Ieder mens doet ook maar wat hij of zij denkt dat goed is.

Kijk eens rond in je eigen omgeving en bedenk voor jezelf welke vooroordelen, aannames en interpretaties jou in de weg staan in het contact met anderen.

Aansluiten Bij Communicatie biedt kennis, vaardigheden en inzicht in competenties die een gelijkwaardige bejegening bevorderen. Verbeter jouw kwaliteit van leven en dat van anderen.

 

 

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Aansluiten Bij Communicatie, diversiteit, gelijkwaardigheid, luisteren, Onbegrip, Relaties en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Door de mand vallen

  1. Ik besef me hierdoor ook weer dat iedereen zijn grenzen heeft en dat kwetsbaarheid en schaamte en niet durven laten zien onbegrip ook in stand houdt. En dat het delen als dingen onzichtbaar zijn alleen kan als er vertrouwen is in degene met wie je het deelt. Mooi dat je je eigen ervaring deelt! Zet aan tot denken.

    Like

  2. bijkaren zegt:

    Dit is op Aansluiten Bij Communicatie herblogden reageerde:

    Vertrouwen, veiligheid en ontspanning; we hebben er allemaal behoefte aan en we doen er met zijn allen zo luchtig over.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.