Hoe moeilijk is luisteren nou helemaal, hoor ik je denken.
“Dat kan ik toch heel goed, ik luister zelfs altijd met beide oren wijd open, aandachtig en geïnteresseerd, direct de volle inhoud van wat er gezegd wordt begrijpend én er precies goed op reagerend.” Hmmm, hmm, in de praktijk blijkt er nogal wat te komen kijken bij goed luisteren.
Verbale informatie is vluchtig; met dat iets gezegd is, is het alweer verdwenen. Dit betekent dat er aan nogal wat voorwaarden moet worden voldaan voor je technisch echt goed kan luisteren. Zo is het nodig dat je:
- Goede oren en een goede auditieve verwerking hebt (het alleen horen is niet genoeg, je moet de boodschap ook nog verwerken, begrijpen en er op reageren)
- Weet dat de boodschap voor jou bestemd is (je gaat pas reageren als je weet dat er iets tegen jou gezegd wordt)
- Gericht bent op de ander (Iemand die in een boek verdiept zit, zal in eerste instantie niet door hebben dat er tegen hem wordt gepraat)
- Concentratie en aandacht kan opbrengen (Als je veel aan je hoofd hebt, zul je meer moeite hebben om te luisteren, maar ook als er veel afleiding in de omgeving is, lukt luisteren vaak niet goed)
- Geen last hebt van belemmeringen (Lawaai, door elkaar heen praten, een druppelende kraan, een binnenkomend appje)
- Een goed geheugen hebt (het korte termijn, lange termijn en werkgeheugen moeten voldoende werken om de informatie lang genoeg vast te houden)
Hoe moeilijk is luisteren? Valkuilen die iedereen bij zichzelf kan herkennen:
Je bent tijdens het verhaal van de ander al bezig met hoe je gaat reageren.
Je raakt geïrriteerd als een ander niet snel genoeg reageert; je gaat er te gemakkelijk van uit dat de ander je gehoord, goed verstaan heeft en niet wil reageren.
Je van uit gaan dat jouw boodschap goed gehoord en verwerkt wordt door de ander.
Je denkt te snel dat je weet waar het over gaat en gaat invullen voor de ander.
Je bent met meerdere dingen tegelijk bezig en daardoor neem je de informatie niet volledig op.
Je gaat er te gemakkelijk van uit dat jullie het over hetzelfde hebben.
Je kapt de ander af omdat je iets anders gaat doen. En vul zelf maar aan 🙂
Meer nog?
Zeker! Ook emoties en gedachten beïnvloeden hoe je luistert. Ook je lichamelijke en geestelijke gesteldheid, zelfs je karakter heeft invloed. Ben je nieuwsgierig geworden naar je eigen luistervaardigheden? Herken je de valkuilen en stap je er geregeld in? Wil je werken aan de manier waarop je je door het leven luistert? Aansluiten Bij Communicatie biedt deskundigheidsbevordering voor professionals omdat communicatie een levenslang leerproces is. Mail: karen@aansluitenbijcommunicatie.nl voor vragen over de mogelijkheden of kijk op http://www.aansluitenbijcommunicatie.nl/professionals.html
Communicatie is ALTIJD tweerichtingsverkeer en beide partijen hebben invloed op het succes van interacties!
Karin , dit is een hele goeie .Veel stof om over na te denken . En het geeft een reden om na te
denken . Verbale en non verbale geweld kan om de hoek komen . Marianne .
LikeLike