“We begrijpen hem toch wel”

Omdat ik het belangrijk vind dat mensen die niet kunnen praten, zich toch kunnen uiten zonder beperkt te worden tot het beantwoorden van vragen.

Aansluiten Bij Communicatie

Ik hoor het vaak van ouders en begeleiders van kinderen en volwassenen met een meervoudige beperking. Ik vraag me dan altijd af of ze er wel eens bij stil staan dat de persoon zelf misschien met meer mensen zou willen kunnen communiceren? Of dat het enorm veel energie kost als hij iets zegt, wat pas na veel moeite begrepen wordt? Of dat hij misschien wel over veel meer dingen zou willen communiceren?

daddy

Ik ken veel mensen met een meervoudige beperking en ik zie hen worstelen om begrepen te worden, eindeloos herhalen omdat de boodschap niet overkomt en soms volgt er een grote zucht, omdat het maar niet lukt.

Niet iedereen met een meervoudige beperking heeft hetzelfde communicatieniveau en niet iedereen heeft dezelfde behoefte aan communicatie. Maar diegenen die niet de motorische controle hebben om verstaanbaar te praten maar wél de intelligentie, worden ernstig beperkt in hun mogelijkheden. Ze moeten het…

View original post 286 woorden meer

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.