Gillen in de auto

eigenwijsJoris is een energieke jongen van 6 met een onbekend syndroom en een ernstige verstandelijke beperking.  Hij heeft een sterke eigen wil en dat leidt nogal eens tot gedoe. De laatste tijd is hij volop aan het ontdekken en zoekt hij steeds de grenzen op door van alles en nog wat te weigeren. Zijn moeder komt hem brengen en weer ophalen van het dagcentrum en hij is dan altijd enthousiast; hij springt in de auto en kan bijna niet wachten tot ze gaan. In de auto wordt Joris gedurende de rit onrustig, mopperig en hij begint zijn moeder te slaan en schreeuwt veel. Moeder vraagt aan mij of ik wil meedenken omdat ze er zenuwachtig van wordt en het de veiligheid in de auto niet ten goede komt. Ze zit er over te denken hem met het busje te laten vervoeren, tenzij we erachter komen waarom hij zo lastig is.

Als moeder Joris ophaalt, gaan ze eigenlijk elke dag even langs bij oma en dat heeft Joris heel goed door. De keren dat ze ergens anders heen rijden, wordt hij onrustigboos, is hij opstandig en doet hij gevaarlijke dingen. Hieruit maak ik op dat Joris de route die ze naar oma rijden herkent en dus weet waar ze heen gaan als ze een bepaalde weg nemen. Zodra moeder afwijkt van die route om bijvoorbeeld eerst boodschappen te gaan doen, weet Joris niet meer waar hij aan toe is en maakt zijn ongenoegen kenbaar. Hij vindt het leuk om naar oma te gaan en als het er op lijkt dat dat niet gaat gebeuren wordt hij boos.

Om Joris voor te bereiden op de rit, geven we op het dagcentrum bij het weggaan een popje mee dat hij van zijn oma heeft gekregen. Moeder rijdt dan naar oma en omdat ze daar drie keer in de week naartoe gaan, krijgt Joris de tijd om het voorwerp te associëren met het bezoek aan oma. Na een maand vragen we moeder te variëren met de route, terwijl Joris het popje krijgt en de eindbestemming oma is. Hij laat heel even het oude gedrag zien maar na een week of twee blijft hij rustig. Hij zit tevreden achterin en maakt vrolijke geluiden.

winkelwagenDe volgende stap is het introduceren van een voorwerp (het muntje voor het karretje) voor “boodschappen doen”. Op weg naar oma is een supermarkt dus gaan ze daar eerst heen om vervolgens naar oma te gaan. Dit heeft Joris al gauw door en hij kan gewoon mee boodschappen doen. Met zijn eigen karretje door de supermarkt is ook een favoriete bezigheid. Nu hij weet dat met de auto gaan vanaf het dagcentrum meerdere bestemmingen heeft, is hij rustiger in de auto. Langzaam maar zeker kan moeder op deze manier ook variëren in de bestemming; een bezoekje aan de kaasboer, een keer naar een kledingwinkel; het muntje van de supermarkt staat voor Joris voor naar de winkel gaan. Moeder en Joris krijgen meer vrijheid omdat het autorijden een stuk rustiger verloopt.

Als aan het eind van de dag het voorwerp vergeten wordt op het dagcentrum gaat Joris er nu zelf naartoe en komt met het popje naar begeleiding. Zo vraagt hij zelf bevestiging. Hij kan nu ook omgaan met “nee, vandaag ga je naar de winkel”. Moeder en het dagcentrum werken goed samen en zo kunnen we Joris de duidelijkheid geven die hij nodig heeft.

Denkertje16

Na een maand of drie komt het gedrag bijna niet meer voor en als het gebeurt, weet moeder dat hem iets niet duidelijk is. Met dit gegeven gaan we op het dagcentrum ook aan de slag en laten we hem voorwerpen zien om hem voor te bereiden op activiteiten. Ook op het dagcentrum neemt het weigergedrag af en zien we dat Joris zo af en toe zelf naar de voorwerpen loopt om zijn wens te uiten.

Heb je zelf ook zo’n probleem of loop je tegen dingen aan? Doe dan de gratis screening op http://www.aansluitenbijcommunicatie.nl of neem contact op met mij via de mail: karen@aansluitenbijcommunicatie.nl Dan kijken we samen naar een oplossing voor jouw situatie.

Communicatie is maatwerk, de kunst is om de aansluiting te vinden.

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Agressie, Communicatie, Gedrag, Geen categorie, Relaties en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gillen in de auto

  1. bijkaren zegt:

    Dit is op Aansluiten Bij Communicatie herblogden reageerde:

    En de rust keert weer 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.