Niet meer willen eten…………of niet meer kunnen?

Op een vrijdagmiddag ga ik op pad naar een dame van 91 die niet meer eet en drinkt. In een overleg eerder op de dag is haar casus besproken en de arts was van mening dat mevrouw niet meer wilde eten en drinken. Gelukkig waren de verzorgenden alert en zij belden mij. Zij waren er niet zo van overtuigd dat ze niet meer wilde. Op de woning gekomen hoor ik dat mevrouw een beroerte heeft gehad en niet meer eet en drinkt. Of ik kan kijken wat er aan de hand is en of ik kan adviseren.

Denkertje11

Ik ga naast haar zitten en buig me naar haar toe, ze kijkt me vriendelijk en nieuwsgierig aan en er is meteen contact. Ik vraag of ze iets wil drinken en ze knikt. Naast haar staat een glazen beker met thee en ik geef haar de beker om te kijken wat er gebeurt. De beker zakt meteen scheef en ze krijgt hem niet naar haar mond gebracht. Ik help haar de beker naar haar mond brengen maar het lukt haar niet een slokje te nemen. Ik laat samen met haar de beker weer zakken, ze kijkt me aan en zegt: “ik weet niet meer hoe het moet”. Op dat bijzondere moment moet ik even iets wegslikken en ik zeg tegen haar dat het niet erg is en dat ik haar ga helpen.

Inmiddels heb ik begrepen dat mevrouw haar medicijnen ook niet inneemt en dat het van belang is dat ze die wel krijgt. appelmoes

Ik vraag wat ze heel lekker vindt en ik krijg een schaaltje appelmoes. Eens kijken of dat wel gaat. Inmiddels zit ik gezellig wat te keuvelen met haar en ik vertel dat ik haar een schepje appelmoes wil geven en of dat goed is. Ik zie haar ogen glimmen en ze knikt. Ik breng de lepel naar haar mond en ze hapt af. Het begin is er! Het duurt even maar dan slikt ze de hap weg. Hierna zeg ik dat ik nu een hap geef met een pilletje erbij en ook dat is goed. Ze hapt weer af en slikt de hap niet door. Ze lijkt niet te weten hoe ze dat moet doen.

Ik geef mondcontrole en door mijn vinger op haar mondbodem lukt het haar uiteindelijk een slikbeweging te maken. Nu word ik wat overmoedig 🙂 en de volgende hap met pil moet nu dan toch ook goed gaan. Verkeerd gedacht. Het lukt haar niet de hap door te slikken, ze blijft met haar mond vol zitten en kijkt weer naar me. “Het lukt niet hè”, zeg ik en ze schudt haar hoofd. Ik help haar door de pil uit haar mond te halen en ze geeft me een kneepje in mijn arm.

Genoeg is genoeg.

verwennenHet is in ieder geval duidelijk dat mevrouw wel wil eten en drinken. De verzorging is blij dat ik gekomen ben en we spreken af dat ze haar om het kwartier een slokje of een hapje aanbieden en tevreden zijn met elk resultaat. We hebben het over de dingen die mevrouw lekker vindt en als verzorging zegt dat ze ijs heel lekker vindt, zie ik haar opleven. Ik zeg dat ze haar vooral flink moeten verwennen en dat gaan ze doen.

De maandag er op bel ik om te vragen hoe het weekend gegaan is en verzorging geeft aan dat mevrouw in elk geval haar medicijnen heeft gehad, kleine slokjes heeft gedronken en heeft genoten van advocaat-ijs. Dat zijn de leukste momenten in mijn vak. Gedurende de week hebben we nog een aantal keren contact en de situatie blijft zoals hij is. Na dat volgende weekend hoor ik dat mevrouw is overleden en ben ik blij dat verzorging mij er bij gevraagd heeft. Zo hebben we haar nog een prettige week gegeven, waarin ze op haar manier nog heeft genoten van lekkere hapjes.

http://www.aansluitenbijcommunicatie.nl voor informatie en advies.

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Aansluiten Bij Communicatie, eten en drinken, slikken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.