Het toppunt van preventie!

sterkekinderenVan de week las ik een tekst die mij weer even aan het denken zette: “sterke kinderen ontwikkelen is gemakkelijker dan beschadigde volwassenen repareren” (Frederick Douglas). Bij sterk denk ik direct aan lichamelijk en geestelijk veerkrachtig en weerbaar, zoals gras. Gras veert op nadat er op gelopen is. Het kan tegen een stootje. Gras groeit ook geen millimeter harder wanneer er aan getrokken wordt. Beelden die bij mij opkomen als ik denk aan sterke kinderen.

Hoe bevorder je veerkracht en weerbaarheid bij kinderen? Hoe doe je dat goed?

Mijn stellige overtuiging is dat geen mens een kind op de wereld zet, om het vervolgens bewust te mishandelen, te verwaarlozen of te traumatiseren. ouderliefdeToch kunnen er omstandigheden zijn waaronder dát wat je niet wilt, toch werkelijkheid wordt. Met ouderschap is het zo dat je eerste kind je vader of moeder maakt en dat vanaf dat moment het grote ontdekken begint. Zekerheid over wat het beste is voor jouw kind(eren) krijg je niet. Jij doet wat jij denkt dat het beste is, je hoopt vurig dat je kind geen gruwelijke dingen hoeft mee te maken, je krijgt adviezen van andere mensen die denken te weten wat het beste is en er is een soort algemene consensus over wat het beste is voor kinderen. Feitelijk zijn dat allemaal meningen gebaseerd op “het normale” en het normale is weer samengesteld uit ervaringen van veel mensen over de opvoeding van veel kinderen binnen een bepaalde tijdgeest.

Denkertje5

Hét recept voor een sterk kind bestaat niet. Er zijn wél factoren die de kans op een weerbaar en veerkrachtig kind vergroten, zoals onvoorwaardelijke liefde, veiligheid, relativeringsvermogen en een besef van ouders dat een succesvolle opvoeding voornamelijk bestaat uit goed naar jezelf kijken, goed kijken naar je kinderen, samen op weg gaan om hun behoeften en mogelijkheden invulling te geven en bovenal je verwachtingen realistisch te houden. Een kind dat de droom van vader, om topsporter te worden, moet realiseren, krijgt niet de kans te ontdekken wie hij zelf is of wil zijn. Een kind dat in de watten gelegd wordt, geen strobreed in de weg gelegd krijgt en al zijn dromen en wensen direct vervuld ziet, leert niet met vallen en opstaan trosterkts te zijn op eigen prestaties. Een kind dat voortdurend gekleineerd en gestraft wordt voor alles wat hij doet, zal zijn vertrouwen verliezen en weinig zelfvertrouwen opbouwen.

Wat wij doen en laten als volwassenen speelt een belangrijke rol in het leven van kinderen. Wij kunnen het verschil maken. Ons niveau van weerbaarheid en veerkracht kan kinderen maken maar ook breken. Ik roep dan ook iedereen op om eens eerlijk naar zichzelf te kijken als het gaat om de omgang met kinderen. Wat heeft een kind nodig om een evenwichtige volwassene te worden? En wat draag jij daar aan bij? Als veiligheid, vertrouwen en duidelijkheid goed zijn voor kinderen, wat zou jij dan nog meer kunnen doen?

Kinderen zijn geen mini-volwassenen! Kinderen zijn niet je beste vriend! Kindeopvoeding02ren zijn niet de mogelijkheid van ouders om alsnog hun eigen dromen te verwezenlijken! Kinderen zijn geen kopie van hun ouders!

Kinderen zijn zichzelf, leven in het nu, zijn vergevingsgezind, loyaal en nieuwsgierig naar de wereld, zolang je hen maar niet voorliegt, in onzekerheid laat of grenzeloos laat zwemmen. Kinderen houden hun ouders en andere volwassenen in hun onschuld vaak genadeloos een spiegel voor. Daarom zijn kinderen waardevol!

Sterke kinderen ontwikkelen is gemakkelijker dan beschadigde volwassenen repareren, daar begon ik dit stukje mee. Als ik dat nog eens over lees, besef ik dat het al een hele klus is om sterke kinderen te ontwikkelen. Als de conclusie dan is dat het nog meer tijd, moeite en energie kost om beschadigde volwassenen te repareren, laten wij dan, als volwassenen nu het besluit nemen energie te steken in die dingen die kinderen weerbaar en veerkrachtig maken. Daarmee investeren we met zijn allen NU in de gezonde volwassenen van de toekomst.

Kom eens praten als je meer wilt weten over evenwichtig opvoeden. Maar ook als je vragen hebt over dingen waar je tegen aan loopt en hoe je daar mee om kunt gaan. Zowel voor ouders, als scholen, is Aansluiten Bij Communicatie een gelijkwaardige samenwerkingspartner.

Je kunt mailen voor een vrijblijvende afspraak naar karen@aansluitenbijcommunicatie.nl

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Aansluiten Bij Communicatie, balans, Communicatie, Gevoel en verstand, Relaties en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het toppunt van preventie!

  1. myrthe zegt:

    Dit zijn belangrijke lessen die wat mij betreft ontbreken op de middelbare/basis scholen van nu,
    aangezien kinderen en jongvolwassene 5 dagen van de week op school zitten zouden ze naast taal en rekenen les moeten krijgen in belangrijke zelfontwikkeling zodat er minder kinderen/jong volwassene uit de boot vallen omdat ze het gevoel hebben dat ze alleen maar dienen om de maatschappij overeind te houden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.