“De zorg te duur? ’t Is maar wat de gek er voor geeft!”

Elke keer dat iidiootk lees dat dé zorg onbetaalbaar wordt, denk ik: ‘waar hebben we het hier eigenlijk over?’ Dé zorg bestaat in mijn beleving niet; er is ziekenhuiszorg, huisartsenzorg, paramedische zorg, thuiszorg, langdurige zorg en ik vergeet er vast nog een paar. We betalen met zijn allen een enorm bedrag aan zorg en daar voor verwachten we goede zorg op het moment dat we dat nodig hebben. Feit is dat sinds de invoering van marktwerking in de zorg in 2005 de kosten explosief gestegen zijn. Waar al dat geld precies aan uitgegeven wordt, is eigenlijk niemand duidelijk. Op de site http://www.ftm.nl/exclusive/waar-oh-waar-komen-die-torenhoge-zorgkosten-toch-vandaan/ maar ook op andere sites lees ik eigenlijk steeds terug dat het hele zorgsysteem in raadselen gehuld is als het gaat om waar het geld aan besteed wordt:

Waar blijft dat geld?

De grote vraag is natuurlijk waar al dat geld blijft. Dat is ook het ministerie van VWS nog niet duidelijk. De belangrijkste conclusie van de Rekenkamer in het rapport Uitgavenbeheersing in de zorg uit 2011 is dat ‘de minister van VWS over weinig inzicht in de ontwikkeling van de zorguitgaven beschikt’ – om verder te stellen dat de minister de mogelijkheden die ze heeft om de mogelijkheden om wel inzicht te verkrijgen niet optimaal benut en haar verantwoordelijkheid voor de betaalbaarheid van de zorg niet voldoende waar kan maken. Schippers nam die beschuldiging en de later volgende motie-Dijkstra, die opheldering van de zorgkosten ten doel had, wel ter harte. Maar de situatie is (in februari 2014) nog niet veel veranderd: het ministerie werkt nog steeds aan een verklaring voor de kosten.

Mijn vermoeden is dat een groot deel van de onduidelijkheid zit in de afstand tussen zorgverlener en patiënt. De patiënt heeft jarenlang gedacht dat zorg  “gratis” was omdat hij de rekeningen nooit te zien kreeg en zorgorganisaties maakten afspraken over budgetten met zorgverzekeraars op basis van te verwachten kosten. De overheid ziet het gebeuren, zoals in bovenstaand stukje te lezen valt, en kiest er dan maar voor om blind te bezuinigen. Inmiddels krijgen zorggebruikers inzicht in de kosten die er voor hen gemaakt worden maar voor mij betekent dat op dit moment eigenlijk alleen dat de patiënt weet hoeveel iets kost maar dat hij nauwelijks invloed heeft op de hoogte van de rekening. Ik ken voorbeelden van rekeningen, waarbij voor een consult van twee minuten 138 euro wordt gerekend, een consult waarbij alleen gezegd wordt: “kom volgende week maar terug” toch gedeclareerd wordt voor 38 euro of een gesprek van een uur wat 156 euro moet kosten, maar wat oplossing van de klachten niet dichterbij brengt. 

Van de grote hoop
eurosIk ken ook verhalen van oplettende burgers die bij hun zorgverzekeraar aan de bel trekken als een rekening niet klopt of onterecht is ingediend en die dan te horen krijgen dat de verzekeraar dat niet gaat onderzoeken omdat het om een te klein bedrag zou gaan. Kortom als het geld van de grote hoop komt en er geen directe link meer is tot de prestatie, werkt dat fraude, opzettelijk of onopzettelijk, in de hand. Het systeem is dusdanig ingewikkeld geworden dat het in mijn beleving niet gek is dat het onbeheersbaar is geworden. Om nu toch enige controle terug te krijgen, neemt het ministerie van VWS beslissingen die burgers treffen maar die het systeem min of meer ongemoeid laten. Zie de perikelen rondom de PGB-houders, het gedoe met vergoedingen van medicijnen en het steeds veranderen van de spelregels.

Aanpakken van de oorzaak

Ik ben maar een simpele ziel en ik pretendeer nergens de wijsheid in pacht te hebben. Mijn nuchtere boerenverstand zegt dat het systeem tegen het licht gehouden moet worden. De belangen van diverse partijen in kaart gebracht, de geldstromen verduidelijkt, meer betrokkenheid van zorggebruikers bij het meten van kwaliteit en duidelijkheid over wat onverzekerbare zorg is en wat in aanvullende verzekeringen kan worden ondergebracht. Er zijn veel cijfers in omloop, ik las bijvoorbeeld in een rapport van het CBS over 2013 dat 80% van de kosten aan 20% van de verzekerden uitgegeven wordt en daar word ik dan even stil van. Tegelijkertijd vraag ik me af hoe het zo ver heeft kunnen komen. Ik ben een groot voorstander van iedereen zorg op maat en ik vind ook dat mensen die veel zorg nodig hebben, die moeten kunnen krijgen. Ik zet alleen vraagtekens bij de manier waarop er gefinancierd wordt. 

Tot slot

Alsrichting we in Nederland doorgaan met het huidige systeem van zorgfinanciering, dan is het dweilen met de kraan open. Groot, groter, grootst werkt anonimiteit in de hand en daarmee geldverspilling. De bewijzen, dat marktwerking in de zorg prijzen opdrijft, liggen er. De bewijzen dat zorgorganisaties met al dat geld de zorg voor hun cliënten niet goed op orde hebben, liggen er ook. Ik roep het Ministerie van VWS dan ook op om het over een andere boeg te gooien en vanuit een geheel andere invalshoek het probleem te lijf te gaan. Het persoonlijke terug in de zorg, verantwoording afleggen over prestaties, uitgaan van de vraag en niet een eigen aanbod creëren en boven alles de inhoud overlaten aan professionals. De professional is er klaar voor (voorbeeld: het manifest van de bezorgde huisarts), de patiënt is er klaar mee (stijgende kosten en toch geen goede zorg) en het is zo klaar als een klontje dat het zo niet verder kan.

 

 

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Financiering, Goede zorg, Kwaliteit, Uitgavenbeheersing, Vergoedingen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op “De zorg te duur? ’t Is maar wat de gek er voor geeft!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.