Van mens tot mens

Wat is goedvragen2e hulp- en zorgverlening? Hoe loop je met iemand mee in zijn zoektocht naar oplossingen voor problemen waar hij mee worstelt. Wanneer is je beeld compleet en welke informatie heb je absoluut nodig om onbevangen en open te komen tot ondersteuning die recht doet aan de ander?

Dat zijn vragen die mij bezighouden als ik kennismaak met *Piet, een man van in de 40 met ASS. Hij komt op mij vermoeid over, zijn manier van communiceren is functioneel met een toon van ingehouden woede erin. Ik krijg de indruk dat hij precies weet wat anderen willen horen maar vraag me af wie hij zelf is. Zijn bereidheid om aan zichzelf te werken verwoordt hij uiterst precies, hij weet wel dat hij moet veranderen en kan ook nog vertellen hoe hij moet veranderen. Ik luister naar zijn verhaal, naar zijn voorbeelden waar het mis gaat in de communicatie met anderen, naar zijn mening over hoe hij zou moeten zijn en naar de strengheid waarmee hij zich zelf beziet en de stelligheid waar mee hij zegt dat hij alleen invloed kan uitoefenen op wie hij is en hoe hij reageert.

Denkertje14

Nu zou ik kunnen denken; mooi, deze meneer heeft zelfinzicht, weet precies wat hij wil en is ook nog bereid hulp te accepteren bij het anders leren communiceren. We maken een plan waarin we gaan oefenen met uitgestelde reacties, met vriendelijker formuleren en herkennen in welke situaties hij beter eerst een vraag kan stellen. We schaven hem bij en dan komt hij minder in conflict met zijn omgeving. Probleem opgelost, zou je zeggen.

Máár mijn gevoel en ervaring zeggen dat dit te makkelijk is. Taal is zijn talent, spreken gaat hem gemakkelijk af, hij is intelligent genoeg, hij vertelt heel gedetailleerd over zijn autisme en heeft een indrukwekkende feitenkennis op gebied van wetgeving. Mijn inschatting is dat hij taal gebruikt om mensen op afstand te houden, door veel te vertellen kan hij de indruk wekken dat hij alles op een rij heeft, taal is zijn comfortabele schil, daarmee houdt hij zich staande en het maakt dat hij goed is in zijn werk; het verzamelen van feiten om anderen te helpen en het schrijven van boze brieven om onrecht recht te zetten.

ontspanning

Ik zie en beluister een man die op zijn tenen loopt, die voortdurend aan het ordenen is, die overal over nadenkt en die eigenlijk heel bang is. Zijn mimiek en lichaamstaal zijn lastig te lezen en afgaand op zijn verhaal komt hij over als een man die elke keer opnieuw verrast wordt door reacties van anderen op hoe hij is en doet. Het maakt mij benieuwd naar hoe de omgeving hem ziet en hoe zijn verhaal er in de praktijk uitziet.

We besluiten de eerste behandeling met het doen van een 0-meting; hij geeft een indruk in cijfers van hoe het er nu voor hem voor staat en maken afspraken over hoe we van af nu verder gaan. We spreken af dat het ervaren van ontspanning een belangrijk doel is en dat we van daar uit verder gaan werken. En kijken gaandeweg of en hoe zijn indruk verandert.

Na de sessie spreek ik nog met mensen in zijn directe werkomgeving en vraag hen om ook cijfers te geven om een indruk te krijgen. Daar uit komt al een ander beeld naar voren van Piet* en geeft mij stof tot nadenken. Als ik terug naar huis rijd, draaien mijn hersens op volle toeren maar één ding weet ik zeker. De ingang tot verandering liontdekkinggt niet in het voeren van gesprekken. Piet* en ik gaan samen op een ontdekkingsreis, waarbij de kunst zal zijn om met name de relationele aspecten van communicatie te beleven en te ervaren door het samen ondernemen van activiteiten.

*Piet is een gefingeerde naam.

Wil je meer weten over de manier waarop Aansluiten Bij Communicatie meeloopt in lastige communicatiesituaties? Kijk dan op http://www.aansluitenbijcommunicatie.nl of stuur een mail aan karen@aansluitenbijcommunicatie.nl

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Autisme, Gevoel en verstand, Relaties en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Van mens tot mens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.