Minister-president Rutte in een 24-uurs luier, zou dat zijn blik verruimen?

Ook vandaag, 27 augustus is deze blog nog net zo actueel als toen ik hem een jaar geleden schreef. De uitdaging staat meneer Rutte! karen@aansluitenbijcommunicatie.nl en JA is zo gezegd 🙂

Dit blog komt tot stand met dank aan Ronnie Möller, die mij via Facebook vanochtend nogmaals wakker schudde met zijn verhaal over zijn ervaringen met verpleeghuiszorg. Ik kan en wil niet accepteren dat een rijk land als Nederland zo omgaat met mensen die afhankelijluierk zijn. Ik weet dat er veel goed gaat, maar dat betekent niet dat we de ogen sluiten voor stuitende voorbeelden. Ik daag minister-president Rutte dan ook uit om 24 uur in de schoenen van Ronnie te stappen en te ervaren wat hij heeft ervaren.

Onze minister-president Mark Rutte staat bekend om zijn wegwuivende kwaliteiten; in november 2014 ergerde hij zich onder andere aan de onzin in de berichtgeving van de media en zei hij in een bijeenkomst georganiseerd door Libelle: “Op tv zie je altijd de schrijnende gevallen”. Hij verwijt de media een te pessimistische berichtgeving over de zorg en tegelijkertijd dringt hij ons allen in de media een te rooskleurig beeld op. De waarheid ligt ergens in het midden, maar iedere misstand is er één te veel.

Inmiddels zitten we middenin de hervorming van de zorg en kunnen we “met de kennis van nu” zeggen dat helemaal niet meevalt. Dagelijks lees en hoor ik over problemen met PGB, over mensen die zorg mijden omdat ze het niet meer kunnen betalen, ouders die niet weten waar ze hulp voor hun kinderen kunnen krijgen, over onverwacht hoge rekeningen als mensen naar het ziekenhuis geweest zijn voor een voor hen noodzakelijke behandeling en over “verwarde mensen” op straat waar politie maar druk mee is.

De hervormingen die het kabinet voorstaat zijn overhaast, ondoordacht en kortzichtig bedacht. Te veel, te snel en te weinig rekening houdend met de dagelijkse werkelijkheid. Je kunt het de minister-president niet kwalijk nemen; hij is niet chronisch ziek, hij verdient genoeg om zich geen zorgen te hoeven maken en hij leeft in een bubbel waarin positiviteit hoogtij viert. Wat hij voor het gemak over het hoofd ziet, is het feit dat de informatie die hij krijgt, voornamelijk uit papieren werkelijkheid en statistieken bestaat en dat er achter die papieren en statistieken MENSEN zitten, die daadwerkelijk problemen ondervinden.

ronniefacebook

Minister-President Rutte realiseert zich hoogstwaarschijnlijk niet dat er mensen zijn die zo leven of, cynischer nog, wil zich niet laten afleiden door dat soort “details”. Om zijn empathie wakker te schudden, zou het goed zijn als hij zelf een experiment aangaat om aan den lijve te ondervinden wat afhankelijkheid betekent als de zorg niet goed geregeld is. Als hij voelt hoe het is om niet tijdig verschoond te worden, om te moeten wachten op het ontbijt omdat hij dat niet zelf kan regelen, om niet te kunnen zeggen wat je bezighoudt omdat het praten middels een spraakcomputer teveel tijd neemt en om verplicht in bed te moeten blijven.

Er is geld genoeg voor fatsoenlijke zorg; het wordt tijd om de verdeling van de gelden eens nader te bekijken. Patiënten-/cliëntenzorg lijkt op dit moment sluitpost te zijn terwijl het de spil is waar de hele zorg om draait.  Fatsoenlijke zorg kost niet meer dan wat er nu geleverd wordt voor het vele geld, het is wellicht zelfs goedkoper. Ik zou graag zien dat het kabinet zich dat realiseert en maatregelen neemt die daadwerkelijk de kwaliteit van zorg ten goede komen.

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Goede zorg, PGBalarm en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Minister-president Rutte in een 24-uurs luier, zou dat zijn blik verruimen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.