Ont-moeten én verrast worden

Gedrerust3ven worden door een innerlijke drang of druk ervaren om te voldoen aan eisen om “er bij te horen”.  Sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen door wat zij hebben meegemaakt, door hun karakter, door hoe zij zijn gevormd in het leven of door hun eigen gedachten; iedereen kent het gevoel van moeten. Het woord moeten wordt veel gebruikt in allerlei situaties en is bedoeld om te onderstrepen dat het écht nodig is dat jij (of de ander) iets doet of laat. Het woord heeft te maken met normen en waarden, met verwachtingen en met invloed uitoefenen op je omgeving.

Veel mensen beginnen het geven van advies met “je moet” en gaan er daarmee automatisch van uit dat wat voor hen werkt, ook voor de ander gaat werken. Veel mensen zijn daar dwingend in en verbinden er direct de conclusie aan dat wanneer de ander hun advies niet volgt, hij het dan ook maar helemaal zelf moet weten als het mis gaat. Dat zijn de mensen die vaak zeggen “zie je wel, ik zei het toch”. Wat deze mensen daar mee vergeten is dat leven een proces van vallen, opstaan en weer doorgaan is en dat niemand precies weet wat hét recept is voor goede beslissingen, voor “foutloos” leven en voor een prettig gevoel over jezelf.

moeten

Dit principe wordt duidelijk in situaties waarin kinderen zich niet naar verwachting ontwikkelen en de gebaande paden niet volgen. Kinderen die bijvoorbeeld niet of laat gaan praten of zich anders gedragen, maken onzeker. Ouders maken zich zorgen en gaan op zoek naar oplossingen. Binnen de familie en kennissenkring krijgen ze allerlei adviezen die beginnen met “je moet” en vaak zijn die tegenstrijdig. In de reguliere hulpverlening komen ze terecht in een oerwoud aan deskundigen die allemaal hun expertise loslaten op het kind en dwingende voorschriften geven die ook weer tegenstrijdig kunnen zijn. Van een onbezorgd samen zijn met het kind, verandert hun leven in een aaneenschakeling van onderzoeken, diagnoses en therapieën waarin van alles moet.

ontspanning

Daar tegenover staat ontmoeten, wat betekent dat je elkaar tegen komt en leert kennen. Het grappige is dat het tevens een woord is dat aangeeft dat moeten niet hoeft. ONT-moeten. De kern van ontmoeten is elkaar tegemoet treden, in contact komen en afstemmen op elkaar. Daarbij moet niks! Kinderen leren het meest als zij ontspannen zijn en zij reageren op ontspanning in de ander. Aansluiten bij wat het kind laat zien, geeft ontspanning en ruimte voor ontwikkeling. Aandacht voor kleine stapjes en genieten van het moment, levert verrassende uitkomsten. Tijd inruimen voor ontmoeten binnen een druk leven lijkt tijdverspilling omdat “je nog zoveel moet”. De druk die moeten oplevert, maakt dat kinderen zich gaan verzetten, waardoor de gewoonste dingen veel meer tijd kosten. De rust van ontmoeten maakt dat kinderen tijd krijgen om mee te gaan in het moment en levert op termijn tijdswinst en belangrijker nog ontspanning binnen de relatie.

Denkertje16

Aansluiten Bij Communicatie biedt logopedische coaching waarbij ontmoeten centraal staat; samen op weg om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn van een kind en zijn ouders. Onderling contact versterken door het bieden van kennis, vaardigheden en praktische hulpmiddelen waar nodig, voor het vergroten van het vertrouwen en zelfvertrouwen van bijzondere ouders en hun bijzondere kinderen.

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Aansluiten Bij Communicatie, Communicatie, Gedrag, praten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.