#PGBalarm; laten we samen strijden voor een GOED systeem

PGB1Voor iemand zoals ik, een warm voorstander van het  PGB (persoonsgebonden budget) én van het uitoefenen van eigen regie, is het moeilijk te verteren dat de goeden onder de kwaden moeten lijden. De reportages over mensen met een LVB (licht verstandelijke beperking) die in goed vertrouwen het aanvragen over lieten aan zorgverleners en nu met een dreigend zwaard van Damocles boven het hoofd zitten, mensen die al jaren eigen zorg in kopen met een PGB, die nu als gevolg van de enorme chaos bij de SVB (sociale verzekeringsbank) al maanden in onzekerheid verkeren; allemaal het gevolg van kwaadwillenden die in het PGB een makkelijke manier zien om inkomen te verwerven. De paar rotte appels in het systeem, die niet worden gecontroleerd, niet worden opgemerkt en niet worden aangepakt door een overheid die al jarenlang naïef denkt dat al hun controlerende instituten goed werk leveren.

naiefDe overheid is wel vaker naïef; zie de zaak van de Bulgaren die en masse ongestoord toeslagen konden aanvragen, zie zorginstellingen die hun zaken niet op orde hebben en die pas worden aangepakt als er een dodelijk slachtoffer is gevallen, werkgevers die jarenlang mensen hebben laten afvloeien in de WAO en mensen die kinderbijslag ontvangen voor kinderen die in het buitenland wonen, maar waar van eigenlijk niemand weet of ze wel echt bestaan.

Controlerende instanties genoeg en toch blijken ze niet in staat de kwaden van de goeden te onderscheiden. Elke geldstroom die de overheid ter beschikking stelt, lokt mensen die er misbruik van maken, die de regeltjes oprekken om er zelf beter van te worden. Daar tegenover staat een hele grote groep mensen die geen kwaad in de zin heeft en baat heeft bij de regelingen. Als aan het licht komt dat er fraude heeft plaatsgevonden, is de Pavlovreactie van de overheid telkens weer om het iedereen moeilijk te maken. Om iedereen die gebruik maakt van regelingen te wantrouwen en om “strengere maatregelen” af te kondigen waardoor goedwillenden in de problemen komen en kwaadwillenden opnieuw manieren vinden om ook dié maatregelen te omzeilen.

fraude

Laat ik me beperken tot het PGB; in essentie een prima manier om eigen regie te voeren in die gevallen waarin langdurige zorg nodig is. Het geeft mensen de vrijheid keuzes te maken om hun leven zo in te richten dat ze met middelen op maat deel kunnen nemen aan de maatschappij. Het stelt mensen in staat om thuis te blijven wonen, thuis voor een dierbare te zorgen en om zelf te kiezen waar ze hulp en ondersteuning bij nodig hebben. Het is al vaker gebleken dat dat op termijn minder kost dan opname in zorginstellingen. Naast het feit dat het minder kost, laat het mensen meer in hun waarde en vergroot het hun welzijn.

In plaats van de kwaden aan te pakken, wordt het PGB nu in een kwaad daglicht gesteld. Dit is onterecht en is schadelijk voor iedereen die dankzij het PGB zoveel mogelijk zelfstandigheid behoudt.

Ik pleit er voor om veel duidelijker te maken wat de werkelijke kosten zijn van het PGB versus ZIN (zorg in natura), om het totale vergoedingensysteem tegen het licht temarktwerking1 houden en vraagtekens te plaatsen bij vergoedingen die in de hand werken dat leveranciers niet geprikkeld worden om goedkoper en goed te leveren, om toe te werken naar vergoeden wat werkelijk nodig is, in plaats van standaardvergoedingen vast te stellen voor alle Nederlanders. Het is tijd voor een wijziging van het zorgsysteem; dat wat je nodig hebt en niet zelf kunt betalen, wordt vergoed. Nu is er sprake van een omgekeerde wereld; OMDAT je recht hebt op vergoeding, word je verleid om daar dan ook gebruik van te maken mede ook door de marktwerking in de zorg.

Mijn oproep aan de politiek is dan ook om een debat aan te gaan over modernisering van het huidige systeem, om te stoppen met klakkeloos bezuinigen en te vertrouwen op de markt. Ga gericht kijken waar het geld naar toe gaat, ga stevig controleren aan de poort, heb gezond wantrouwen als bureaus budgetten aanvragen voor burgers en wees veel strenger op zorgverleners die naast het leveren van zorg ook de budgetten voor diezelfde zorg aanvragen én maak het systeem veel eenvoudiger. Dat is, in mijn ogen, de enige manier om zorgkosten te beteugelen en om mensen die het echt nodig hebben, goede zorg te leveren.

Logo_Petitie_Het_Roer_Moet_OM_1Op naar de 40.000 handtekeningen!

Een betere en betaalbare Gezondheidszorg is mogelijk, als het hele zorgstelsel wordt hervormd en alle betrokkenen, zowel Kabinet, de Kamers, de Zorgverzekeraars, behandelaars als cliënten en patiënten, anders gaan denken.

In één zin “Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg”.

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, Goede zorg, PGBalarm, Vergoedingen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.