Horen, zien en ……erkennen

Deze week heb ik de workshop “visualiseer wat werkt” gevolgd en ik ben weer meer gesterkt geraakt in mijn overtuiging dat wij, als professionals, meer kunnen doen om mensen die onze ondersteuning nodig hebben meer krediet te geven. We zijn teveel geneigd in problemen te denken, te veel gefocussed op analyseren en aandragen van oplossingen en door veel te praten over problemen, die problemen eerder te vergroten. Ik betrap mezelf er nog steeds weleens op, wat niet raar is als je bedenkt dat opleidingen in de zorg allemaal gericht zijn op problemen, de analyse er van en de daaruit volgende oplossing waar jij als professional heel hard aan moet werken. En dat werkt in de hand dat je de ander niet goed kunt zien, horen en erkennen.

rechtersMogen zijn wie je bent, ervaren dat je de moeite waard bent, voelen dat er mensen zijn die om je geven. Voor sommigen een vanzelfsprekendheid, voor anderen hard werken. Er kan in het leven zoveel misgaan; van geboren worden in een liefdeloos gezin met grote problemen tot het krijgen van een ongeluk, waarna je van de ene dag op de andere dag een geheugen als een zeef hebt, je emoties met je op de loop gaan en je niet meer goed kunt verwoorden wat je denkt. Geboren worden met een verstandelijke beperking of op latere leeftijd dementie krijgen. Al deze mensen zijn eerst MENS met hun verlangens, behoeften, wensen en voorkeuren en de kunst van professionals is en blijft contact maken, de aansluiting zoeken, laveren tussen eigen normen en waarden en de eigenheid van de ander en bewust omgaan met je eigen aandeel in de relatie met de kwetsbare ander.

Vandaag lees ik over staatssecretaris van Rijn die naar aanleiding van het Zwartboek van de klokkenluiders VG wederom ernstig geraakt is, het lezen van de verhalen snijdt hem door de ziel………….. MAAR (en daar komt ie weer!) er gaat ook veel goed in de zorg. Enerzijds begrijp ik zijn reactie, al is het maar omdat hij iets moet zeggen. Anderzijds word ik boos en verdrietig van zijn Pavlovreactie omdat het zo nietszeggend is. En weer lees ik dat hij eigenlijk zegt dat het allemaal wel meevalt en dat het vooral de beleving van ouders is; “die mensen ervaren dat de zorg voor hun kinderen niet goed is.” Net zoals bij #pgbalarm en de commotie rondom de kwaliteit in de verpleeghuiszorg zit het volgens de staatssecretaris in de gevoeligheid en verwachtingen van de mensen die hun dierbare in zorg hebben. Alles wat mis gaat, wordt niet echt gehoord, gevoeld en erkend en de plekken en mensen die slecht werk leveren, kunnen daar mee doorgaan. Tot de volgende crisis en commotie.

De oplossing ligt niet in meer geld maar in meer menselijkheid. Een grote rol daarin is weggelegd voor de eigen houding van professiluisteren2onals. Die komt tot uiting in de manier waarop taal wordt gebruikt, waarop mensen tegemoet worden getreden en in de mate waarin de ongelijkwaardige relatie (h)erkend wordt.

Meer menselijkheid begint bij het (er)kennen van jezelf als persoon en als professional, bij het weten waar jouw normen en waarden in de weg zitten en bij jouw manier van communiceren. Daar waar professionals in staat zijn Ruimte te geven, een Open houding aan te nemen, Nieuwsgierig te zijn naar de ander en Duidelijk te zijn, zowel in houding als taalgebruik ontstaat een nieuwe dynamiek, waarin kwetsbare mensen én hun familie zich gehoord, gezien en erkend te voelen.

Dát komt de kwaliteit van zorg ten goede.Denkertje5

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Aansluiten Bij Communicatie, Communicatie, Onbegrip, professionele communicatievaardigheden en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Horen, zien en ……erkennen

  1. Marjo Eitjes zegt:

    Ha Karen, Mooie blog. Wat fijn dat je ons laat meegenieten van jouw zieleroerselen. Dank en groet, Marjo

    Like

  2. Mooie blog! De (h)erkenning van de ongelijkwaardigheid in de relatie en van daaruit naar gelijkwaardigheid. Prachtige en zinvolle missie. Hartelijke groet, Ingrid

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.