Risico’s mijden; alle kinderen tot hun 18e aan de smoothies?

druifVia Twitter word ik geattendeerd op een bericht op de site van RTL Nieuws. Steeds meer kinderen blijken te stikken in fruit. Uit het artikel: “Een paar jaar geleden werd een druif een 2-jarig meisje bijna fataal. De druif zat vast in in de luchtpijp van de peuter. Een oplettende omstander haalde de druif uit de keel. Een levensreddende actie. Nog geen maand geleden speelde zich een soortgelijk scenario af bij een jongetje in een kinderopvang in Amsterdam. Toen was het een cherrytomaat.”  Mijn mond viel open van verbazing om de reactie van de schrijvers van het artikel: alles moet vanaf nu in vieren gesneden worden en er moeten zelfs waarschuwingsstickers op bakjes fruit komen.

Waarom geen drastischer maatregelen om de risico’s volledig uit te bannen; alle kinderen tot hun 18e aan de smoothies. Dat is pas een oplossing voor het probleem!smoothie

Waar volkomen aan voorbij wordt gegaan is het feit dat een kind van twee volledig toegerust is voor het kauwen van de meeste voedingsmiddelen. Het enige waar op die leeftijd goed op gelet moet worden is bijvoorbeeld biefstuk omdat de kracht nog ontbreekt om dat goed te kunnen kauwen. Verder lijkt het me ook zinvol om bijvoorbeeld pinda’s nog even uit de buurt van kleine kinderen te houden. Het oefenen met kauwen is van essentiëel belang voor kinderen; naast het feit dat ze voedsel nodig hebben om te groeien en gezond te blijven is het ook een voortdurende oefening van de spieren die nodig zijn voor het praten.

Het is toch te gek voor woorden dat er dus kinderen zijn die niet weten dat ze moeten kauwen op druiven, cherrytomaten en knakworsten. De eerste stap is dus om het kind te LEREN afbijten en kauwen. Als een kind leert om eerst de druif in tweeën te bijten, is het gevaar voor verstikking al gehalveerd. Het is de taak van volwassenen om op te letten als een kind de neiging heeft hele druiven ed in zijn mond te stoppen.

tomaatVanaf zes maanden leren kinderen nieuwe smaken en vast voedsel eten; eerst gepureerd, daarna met stukjes, vervolgens in stukjes gesneden en tot slot leren ze het gewoon eten van voedingsmiddelen. Tegen de tijd dat ze anderhalf zijn, zijn kinderen in staat goed te kauwen. Het blijft oppassen omdat het een leerproces is waarin soms dingen mis gaan, maar de oplossing die de schrijvers aandragen vertragen de ontwikkeling van de kauwfunctie en daarmee ook de ontwikkeling van de spraak.

In plaats van kinderen opzettelijk te infantiliseren door alles te blijven snijden en pureren, zouden ouders actief bezig moeten zijn hun kinderen vooruit te helpen en hen te leren om allerlei voedingsmiddelen te kauwen en op een normale manier tot zich te nemen. Ik herhaal nog maar eens dat een kind van twee technisch volledig toegerust is voor het eten van bv druiven, cherrytomaten en knakworsten.

Ik hoop dat het gezonde verstand terug keert en dat de aandacht verlegd wordt naar de normale ontwikkeling, waarin je als ouder stimuleert, in de buurt blijft en nuchter blijft nadenken. Leren eten en drinken is een leerproces; daar gaat weleens wat mis. Als ouder of verzorgende heb je de taak om het leren kauwen veilig te laten verlopen, dus blijf je er bij! Om uit angst voor verstikking kinderen waardevolle ervaringen te ontzeggen, gaat mij veel te ver.

Problemen bij het leren eten, drinken en kauwen? Of vragen over wat verantwoord is?Neem contact op met Aansluiten Bij Communicatie voor advies, behandeling en ondersteuning. http://www.aansluitenbijcommunicatie.nl

Lees hier het hele artikel:

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/je-kind-zien-stikken-een-nachtmerrie-voor-iedere-ouder?utm_content=buffer01501&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, Kauwen, praten, Verstikking. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.