“We begrijpen hem toch wel”

Ik hoor het vaak van ouders en begeleiders van kinderen en volwassenen met een meervoudige beperking. Ik vraag me dan altijd af of ze er wel eens bij stil staan dat de persoon zelf misschien met meer mensen zou willen kunnen communiceren? Of dat het enorm veel energie kost als hij iets zegt, wat pas na veel moeite begrepen wordt? Of dat hij misschien wel over veel meer dingen zou willen communiceren?

daddy

Ik ken veel mensen met een meervoudige beperking en ik zie hen worstelen om begrepen te worden, eindeloos herhalen omdat de boodschap niet overkomt en soms volgt er een grote zucht, omdat het maar niet lukt.

Niet iedereen met een meervoudige beperking heeft hetzelfde communicatieniveau en niet iedereen heeft dezelfde behoefte aan communicatie. Maar diegenen die niet de motorische controle hebben om verstaanbaar te praten maar wél de intelligentie, worden ernstig beperkt in hun mogelijkheden. Ze moeten het doen met lichaamstaal en het beantwoorden van (hopelijk) de goede vragen om zichzelf duidelijk te maken.

Denkertje11

Zo ken ik een meisje dat de wereld om haar heen prima begreep maar alleen kon reageren door bijna uit haar stoel te “springen” om aan te geven dat ze ergens op wilde reageren. Of een jongeman die een half uur deed over het duidelijk maken dat hij naar de WC moest. Een vrouw die niet over kon brengen dat ze het praten zo moeilijk vond gaan en een man die ongelooflijk boos en opstandig werd omdat hij niet op zijn manier mee kon praten.

In die gevallen zijn mensen afhankelijk van een omgeving die alert is, die door heeft dat het leven een stuk makkelijker kan zijn als iemand de beschikking krijgt over alternatieve manieren om zichzelf duidelijk te maken. Ik gun iedereen die moeite heeft met praten zo’n omgeving. Een omgeving die inziet dat het geven van mogelijkheden om op een andere manier duidelijk te maken wat je bedoelt of wat je bezighoudt, de wereld een stuk groter maakt. Dat hij beter begrepen wordt en met meer mensen een praatje kunt maken dan alleen met vertrouwde mensen. Het geeft hem een beter gevoel over zichzelf als hij kan meepraten op zijn manier en kan ervaren hoe leuk is het als hij zelf kan “vertellen” over wat hij heeft meegemaakt. Dan lijkt het ja en nee aan geven op datgene wat voorgelezen wordt uit het communicatieschriftje ineens een stuk minder aantrekkelijk

Neem een kijkje op http://www.aansluitenbijcommunicatie.nl en maak een afspraak om vrijblijvend advies te krijgen over de mogelijkheden.

Word nieuwsgierig naar wat zou kunnen bijdragen aan een makkelijkere manier van communiceren; gun mensen die niet kunnen praten een stem.

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Aansluiten Bij Communicatie, Communicatie, praten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op “We begrijpen hem toch wel”

 1. Beste bijkaren,

  Bedankt voor het zeer leeswaardige artikel met vele mooie giften van de natuur

  e=mc2

  Leg het mij uit en ik vergeet het. Laat het me zien en ik onthoud het misschien, maar betrek mij erbij en ik begrijp het. ~ Chinese spreuk

  Ervaring is niet wat je overkomt, ervaring is wat je doet met wat je overkomt. ~ Aldous Huxley

  Vreugde hebben in observeren en begrijpen, is de mooiste gift van de natuur. ~ Albert Einstein

  met welke mooie giften van de natuur iedereen het zijne of hare kan doen!

  Groeten van Theo Benschop

  die het zeer leeswaardige artikel doorgestuurd kreeg van mr. Roger Van Heck, Vastgoed jurist voor onteigening, anterieure overeenkomsten, planschade en de WOZ, The Hague Area, Netherlands

  Like

 2. bijkaren zegt:

  Dit is op Aansluiten Bij Communicatie herblogden reageerde:

  Omdat ik het belangrijk vind dat mensen die niet kunnen praten, zich toch kunnen uiten zonder beperkt te worden tot het beantwoorden van vragen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.