Moeilijke mensen bestaan niet. Of toch?

Vandaag had ik een mooi gesprek naar aanleiding van een uitspraak die ik had gedaan dat ik moeite heb met de term “moeilijke mensen”. In mijn beleving kun je niet spreken van moeilijke mensen; je hebt het over gedrag dat JIJ moeilijk vindt. Iemand sprak me aan omdat die uitspraak hem aan het denken zette. Hij kende namelijk mensen die met bijna iedereen in hun omgeving ruzie hebben en vroeg zich af of dat dan geen “moeilijke mensen” zijn. Ik herken zijn verhaal en ken ook mensen die zo zijn en toch denk ik dat ze niet “moeilijk” zijn omdat ze daar voor kiezen.

Mensen die zich onbegrepen voelen, in de steek gelaten voelen door hun omgeving, die zich geen raad weten met emoties of die zich schamen voor hoe ze zijn, gaan zich moeilijk gedragen. Zij vertonen gedrag dat niet past in de verwachtingspatronen, dat “afwijkt” van de norm en dat irrationeel lijkt voor de rest van de wereld. Vaak begrijpen ze hun eigen gevoelens en gedrag ook niet en zijn dus “overgeleverd”. Zij voelen zich niet veilig bij zichzelf, niet veilig in de wereld en uiten dit op voor anderen lastige manieren. De achterliggende motieven zijn vaak angst voor afwijzing, angst voor verlating of een gevoel van niet “goed genoeg” zijn.

Denkertje2

Het feit dat mensen als mens niet moeilijk zijn, betekent niet dat het makkelijk is om met hen om te gaan. Hun gedrag is een signaal dat het niet goed met ze gaat. Dat stelt de omgeving voor de “moeilijke” opgave om daar hun weg in te vinden. Niet iedereen kan dat, niet elke situatie is hanteerbaar en soms kan het zelfs gevaarlijk zijn. Toch zijn dit mensen die er niet voor kiezen om te zijn zoals ze zijn, ze weten alleen niet hoe ze het anders kunnen doen. Zij hebben vaak de ervaring dat iedereen zich van hen afwendt omdat het te ingewikkeld is of dat iedereen rond om hen heen op eieren loopt. Ergens worden ze niet meer serieus genomen, niet erkend in hun ellende en niet gehoord in hun wanhoop.

Mocht je een “moeilijk mens” in je omgeving hebben, realiseer je dan twee dingen: er is een reden waarom ze moeilijk gedrag vertonen én ze komen geen stap verder als je meegaat in hun “gekte” of volledig ontkend dat ze het moeilijk hebben. Oordeel niet, maar vraag een keer wat ze zo moeilijk vinden aan het leven. Dan komt er ruimte voor verbetering.

“In goede interactie is ruimte voor beide partijen”

Karen Poot

Over bijkaren

Initiatiefnemer Aansluiten Bij Communicatie, gepassioneerd voorvechter van (mede)zeggenschap van mensen voor wie praten en luisteren niet vanzelfsprekend is
Dit bericht werd geplaatst in Agressie, Gedrag, Onbegrip en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Moeilijke mensen bestaan niet. Of toch?

 1. Theo Benschop zegt:

  Beste Karen,

  In een wifi zojuist het zeer leeswaardige artikel gelezen, waarvoor dank!

  Geheel eens met het feit dat mensen niet moeilijk zijn: alle ca. 7,2 miljard verschillende mensen en alle ontelbare verschillende dieren die op de aarde zijn willen nadat zij geboren zijn maar 1 ding: een lang en gelukkig leven, en, als zij kinderen hebben, hetzelfde voor hun kinderen.

  En om een lang en gelukkig leven te hebben, hoef je alleen maar het geheim van het leven te weten, en dat is “Kennis is als je meer weet dan anderen”.

  Dus als je eenmaal van het geheim van het leven kennis hebt genomen, weet je alles wat er te weten is, dus je weet nu dat je meer weet dan anderen.

  Wat uiteraard voor alle ca. 7,2 miljard verschillende mensen en alle ontelbare verschillende dieren het geheim van het leven is.

  Dus je kan niet zeggen

  IK, dus JIJ niet, WEET HEEL TOEVALLIG MEER DAN ANDEREN!

  of JIJ, en IK dus niet, WEET ZEKER WEER MEER DAN ANDEREN!

  of IK BEN PAS BLIJ ALS MIJN POLITIEKE PARTIJ OF SPORTCLUB OF RELIGIEUZE ORGANISATIE MET DE BESTE GOD VAN DE HELE WERELD HEEFT GEWONNEN WANT ALS DAT NIET GEBEURT IS HET HELEMAAL NIKS EN WORDT HET OOK NOOIT MEER WAT!

  Niets van dat alles.

  Het geheim wat je met alle verschillende mensen en alle ontelbare verschillende dieren deelt is “Kennis is als je meer weet dan anderen”.

  Als je hierbij zoals bijna iedereen aardig bent voor ieder mens en dier, en je je bijvoorbeeld op de verkeersaders zoals bijna iedereen aan de maximum snelheid houdt,

  dus bijvoorbeeld niet de hele tijd als een gek 130 km/u gaan rijden waar 100 km/u is toegestaan!!

  is het voor alle verschillende mensen en verschillende dieren eigenlijk de hele dag hartstikke leuk, en zijn alle verschillende mensen en verschillende dieren gewoon de hele dag veel te blij om ooit nog ergens een oorlog over te beginnen,

  en alle verschillende mensen en verschillende dieren met de kennis van het geheim van het leven iedere dag bijvoorbeeld niet anders willen dan dat alle grenzen tussen alle landen ophouden te bestaan,

  weg met alle grenzen en (Berlijnse) muren, het brengt alleen maar schijnveiligheid, je hebt er helemaal niks aan,

  en de hele wereld de hele dag gewoon blij, gelukkig en tevreden met dit of dat, het maakt niet uit waarmee, als je op de weg van een lang en gelukkig leven maar op de een of andere manier de voor alle verschillende mensen verschillende dingen doet waar hij of zij blij van wordt, bezig is.

  Nogmaals dank & groeten van Theo Benschop

  Like

 2. PS Dus het geheim van het leven is “Wijsheid is als je dingen weet die anderen niet weten.”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.